Oversteek

Vanochtend tegen zeven uur zijn we op pad gegaan richting Zeist, naar natuurgebied Heidestein. Meteen bij het uitstappen was mijn buik compleet over de flos, de pijn was niet te harden. Gelukkig haalde een sterke Ibuprofen de scherpste kantjes ervan af, zodat we toch een wandeling konden maken. Tijdens het lopen viel ons de grote hoeveelheid specht-gaten op, veelal in het topje van een dode boom. Wat een klus voor die trommelaars om een gat uit te hakken, diep genoeg om een veilige nestholte te creƫren. We zagen ook nog de makers zelf, een vrouwtje (zonder rode pet) en een mannetje.

Er waren veel boomleeuweriken en boompiepers aan het zingen. Je kunt aan alles merken dat het paartijd is. Deze vogels lijken best op elkaar, maar de leeuwerik heeft een kuifje en een boompieper daalt als een parachuutje naar beneden. Dat zijn wel duidelijke zichtbare kenmerken. En hun zang is anders uiteraard, want elke vogeltje zingt zoals het gebekt is.

Er loopt een stroompje door het gebied. De eerste brug die we tegen kwamen hebben we maar gelaten voor wat het was ;-). De tweede oversteek was ook bijzonder, maar het is gelukt zonder natte voeten.

Het is echt een bosgebied met veel open stukken. Als de hei is bloei staat, moeten we zeker hier nog eens naar toe!

Vlak langs een pad lag een dennenboom op de grond. Zo bijzonder dat er toch nog leven in zit. Dat kleine stukje verbinding met de aarde is voldoende om levenskracht uit te putten. Er nam een puttertje plaats op zijn tak, wat een beauty.

We komen nogal eens typische zaken tegen tijdens onze tochten. Dit keer stak er een buis op een pad uit de grond, met daarin weer twee ijzeren buizen. Misschien om ooit een drinkwaterpaal van te maken?! Nu zag er het vreemd uit. Of die paar laarzen op ruim drie meter hoogte aan de boomstam, hoe die daar zijn gekomen (en gebleven) is ons een raadsel.

Op een paar plekken stonden lelietjes van dalen, de tere bloemetjes kwamen net tot bloei. En de zon scheen af en toe prachtig door het ‘verse’ bladerdek heen, ook al zo fraai! Het was een mooie wandeling in dit bos-heidegebied.