Moeders mooiste

Een paar weken geleden heb ik de Lavendels in de voortuin flink geknipt. Ik heb hier zo lang mogelijk mee gewacht want de bloemetjes trokken veel insecten aan. Maar zeg nou zelf: dit ziet er toch niet echt meer uit:

De Artemisia in het midden is niet aangeslagen, het was en bleef een zielige bedoening met hier en daar een plukje grijs blad. Deze dus ook maar meteen verwijderd. Maar ja, wat moet daar dan komen? Lang over nagedacht, het is een lastig plekje met droge grond, veel zon en aardig wat wind omdat we op de hoek wonen. Ik denk dat ik de oplossing heb gevonden: Vetkruid. En dan niet zomaar de gewone soort maar een extra mooie: Sedum Matrona. Via Directplant besteld en Jeff heeft vandaag de 16 planten opgehaald. Uiteraard moesten ze dan ook meteen de tuin in. Ik ben erg blij met het resultaat:

Sedum is ook een flinke insectenlokker dus als de Lavendel ‘op’ is, pakt de Sedum het over. Wat bloeiperiode betreft, sluit dit goed op elkaar aan. De planten die je krijgt bij een bestelling via internet zijn nooit moeders mooiste. Als ik ze in de winkel koop, zoek ik altijd de beste uit maar online gaat dat niet. Dus ik moet het doen met wat voorhanden is. Flink wat lelijk blad verwijderd, ook goed voor de plant zodat deze beter aan kan slaan. Volgend jaar zal het pas echt duidelijk worden of dit de juiste plant voor deze plek is. Maar ik heb goede hoop.

Doorgaan

De witte Lavendel in de voortuin gaat nogal hangen. Ze zijn prachtig maar hebben even wat aandacht nodig. Ook piept er flink wat onkruid her en der door de witte bloemenpracht heen. Tijd dus voor een beurt. Ik ben in de achtertuin begonnen, vooral Klimhortensia en Wingerd gesnoeid. Wat onkruid (minimaal) en blad van de Acer weggehaald.

Toen door naar de voortuin. Dat was een fikse klus maar wel heerlijk werken tussen de Lavendelaroma en de zoemende hommels & bijen. Ook de tuin van de buurman meegenomen. En de parkeerplek en de stoep en de gang naast ons huis en achter en bij andere achterburen die het laten verslonzen… Zo ongeveer alles dus. Het knapt er erg van op en met deze temperatuur was het heelijk buitenwerken.

Het gangetje naast ons huis is nu weer goed ‘doorgang-baar’. De Wingerd groeit als kool en moet meerdere keren in de zomer gekortwiekt worden.

VOOR

NA

Bloemig

We tikken tropische temperaturen aan deze dagen. Niet echt mijn ding en gelukkig voorspellen ze weer wat normalere temperaturen voor het weekend. ‘s Morgens vroeg is het nog prima te doen buiten, overigens. Dus ik stond vanochtend in mijn bloemige zomerjurkje even wat licht tuinwerk te verrichten. Beetje onkruid verwijderen, wat snoeien, harken en als laatste vegen. Net genoeg om alles er weer fris uit te laten zien zonder daarna zelf een opfrisbeurt nodig te hebben.

De zon-kant van de tuin staat er heel erg fleurig bij met al die bloeiende planten:

Acrobatisch

Vanmiddag kreeg ik twee parende Juffers in het vizier. Snel de camera gepakt maar dat werd ze te gortig (of het feest was al achter de rug) dus 1 vloog er weg. De andere bleef wat heen en weer vliegen van de ene stengel naar de andere en haalde allerlei acrobatische toeren uit. Geen idee waarom maar ik had rustig de tijd om ‘m in diverse poses op de gevoelige plaat vast te leggen.

Toen zag ik een vlieg op onze loungebank. Nou, ik kan wel zeggen dat die vlieg het concept chillen begreep want hij was niet van z’n plekje te krijgen. Begon op een gegeven moment wel rondjes te draaien, maar veel verder dan 10 cm kwam hij niet van z’n plaats. Stak ook nog even zijn poot op: gegroet!

En het jonkie Pimpelmees heeft ook in de gaten hoe je in balans moet blijven op een wiebelende voederplaats: je staart gebruiken.

Bakken

Na een enorme droge periode nu weer eens flink wat wateraanvoer gehad door middel van enorme plensbuien:

De regen kwam met bakken uit de hemel en de aarde kon het niet zo snel verwerken. Maar uiteindelijk toch goed voor die kurkdroge grond en uitgedroogde natuur. Alles knapte er behoorlijk van op.