Zweven

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: 18. Dat is de hoeveelheid soorten vogels die we vanochtend hebben gezien. Voor ons gevorderde kijkers toch wel een lage score. Aan de andere kant, het was een mooie wandeling en we zijn creatief omgegaan met de stukken waarop er geen gevederde vriend te bekennen was. Want er is daarnaast nog zoveel meer te ontdekken. In alle vroegte liepen we door natuurgebied Heidestein (bij Zeist) door het bos richting een open gebied. De zon was net op, in het bos was het nog donker. We liepen recht op het licht af:

We hebben dan wel niet veel verschillende soorten gezien, de hoeveelheden waren dan wel weer leuk. Zo waren er vele boompiepers met hun grappige vink-met-alarm-riedeltje (een vinkenzang met afsluitend een kieuw, kieuw zoals uit the Dukes of Hazzerd). Ook het aantal kuifmezen was opvallend. En gierzwaluwen bij de vleet. Die cirkelden boven een vennetje en af en toe namen ze een duikvlucht richting het water. Ik heb geprobeerd zo’n actie te fotograferen, maar dat bleek mission impossible. Op de overzichtsfoto zie je wat zwarte stippen in de lucht zweven… dat zijn ze, de snelle rakkers. Er dobberden een heel aantal kikkers in het water en die gingen op een bepaald moment helemaal los. We werden getrakteerd op een heus kikkerconcert. Er waren ook aardig wat libellen actief. Deze viervlek kon ik zittend op een bruggetje vastleggen.

Omdat onszelf een beetje uit te dagen, hebben we een poosje op een pad stilgestaan om zweefvliegen vast te leggen. Een donkere omgeving met ruimte voor de zon die ons onderwerp in de spotlight zette. Handmatig scherpstellen, veel geduld hebben en dan hopen op een scherpe foto. Gelukt: