Zouweboezem

Morning! Jeff keek me wat slaperig aan (geen wonder, het was pas 5 uur). Ik was al voor de wekker wakker en dus ready to go. Naar Zouweboezem bij Ameide dit keer. Daar werden we verwelkomd door een zanglijster die de nieuwe dag met mooie trillers inluidde.

Er was wat grondmist aanwezig en dat geeft vaak toch iets extra’s aan een landschap:

We hebben een prachtige route gelopen, zeer afwisselend en o zo veel vogels gehoord en gezien. Door het gebied loopt het kanaal de Oude Zederik (ook wel Zouwe genoemd). Dit is een soort snelwegroute voor purperreigers, ze vliegen hier af en aan. Dat komt omdat hier de grootste broedkolonie purperreigers van Nederland zit.

Verder staat het bekend om de zwarte sterns die hier elk jaar weer komen broeden. Ze zijn net gearriveerd en waren nog niet begonnen met nestelen. Ze maken wat verkenningstochten en zullen binnenkort wellicht starten met paren en broeden. Snel nog maar eens hierheen terug, het is erg leuk om ze op de kunstmatige vlotnesten te zien.

Er is veel riet aanwezig en op een heel aantal plekken hoorden we de snor zijn ratelzang van links naar rechts (en andersom) de lucht in slingeren. Ze waren wat schuw en zaten ver weg. De rietzangers zaten wat dichterbij, maar veelal verstopt in het riet. Toch dit exemplaar kunnen vastleggen.

Er loopt ook een pad met aan weerskanten knotwilgen. Fluitekruid en zonlicht erbij en het plaatje is compleet.

Terwijl we weer naar de auto terugliepen, nam een putter plaats op een tak. Over smaak valt niet (of juist veel) te twisten, maar het plaatje wordt toch wat spannender als er iets in de achtergrond gebeurt: