Zon-dag

Vandaag zou de zon zich weinig laten zien, alleen in de ochtend was de voorspelling. Samen met bewolking kon dat wel eens een fraaie zonsopkomst opleveren, was mijn gedachte. Dus de wekker om 4.30 uur gezet. En ik was 2 minuten voor de wekker wakker. Hoezee, eruit. Jeffrey wist gisteren nog niet of hij wel zo vroeg op wilde maar was er bijna net zo snel uit. We waren dus zeer vroeg in de Binnenvelden, uiteraard als enigen. Eigenlijk was de bewolking iets te dik voor spectaculaire luchten maar het was toch mooi:

Zoals je ziet was het erg rustig op het water, weinig vogelvolk op de been. Ook in de velden was het speuren naar onze gevederde vrienden maar genoeg natuur om van te genieten. En dat zoeken viel trouwens ook wel mee, het waren alleen de ‘standaard’vogels: graspiepers, putters, rietgorzen, riet- en bosrietzanger. En het druppel-geluid van de kwartel die verder in geen velden of wegen te bekennen is, maar steeds op een paar meter van je vandaan lijkt te zitten.

Jeffrey wilde graag het steenuiltje zien en dat is gelukt. Eentje zat onder de pannen (ik denk het uilskuiken) maar er kwam een ander in de boom zitten. Niet echt vrij maar toch wel duidelijk zichtbaar. Tenminste, als je weet dat die er zit. De ringmus zat rechts onderaan de boom op het hek alles eens goed te bekijken.

Op de terugweg op een plas toch nog in de verte een onverwachte eendensoort gezien: casarca’s. Op de website van de vogelbescherming kijk ik naar wat meer achtergrondinformatie en zie dan het waarnemingenkaartje. Met daarop een blauwe stip in het midden van het land. Ik klik erop en jawel, het is onze waarneming (Jeff geeft ter plekke onze waarnemingen door via de Waarneming.nl app, dat wordt meteen verwerkt en is dus gekoppeld aan de website van de vogelbescherming). Weer een nieuwe ontdekking. Er staat Geslacht: unknown. Volgens mij gaat Jeff niet zover dat hij dat ook nog bijhoudt. Alle waarnemingen invoeren is best een klus: deze ochtend hebben we 40 soorten gezien. En deze casarca’s zaten ver weg en ook nog eens in het tegenlicht. Dan zit je te kijken naar donkere eendsilhouetten. Ik heb deze foto’s op goed geluk genomen en kon ze flink oplichten waardoor er heel wat moois zichtbaar werd. Het gaat om een paartje waarbij duidelijk te zien is dat de dame een witte koptekening heeft en meneer een zwarte halsband.