Zicht

Afgelopen tijd druk geweest met mijn nieuwe opdracht, erg leuk maar ik miste mijn rondje Binnenveld wel. Vanochtend vroeg wakker geworden dus ideaal voor een uitstapje. Later op de dag is het vaak erg druk in die contreien. Genietend van de prachtige bloemen en het heerlijke zonnetje, kom ik al opgeladen aan op het veld bij de uitkijktoren. Fiets bij het hek gezet en lopend naar het bruggetje. Daar zat de kleine karekiet al erg zijn best te doen. En de kikkers deden mee. Een gezellig ochtendorkest dus. Het water even verderop is behoorlijk in beweging. Vinnen komen af en toe boven het wateroppervlak, het geeft nogal reuring. Ik ga ik kleermakerszit op het bruggetje zitten en zo heb ik goed zicht op het water. Het zijn vooral donkere vissen maar 1 valt er op. Daar gaat het wellicht om, het gevecht om het mooie vrouwtje. Of zoiets.

Op een gegeven moment rimpelt het water behoorlijk richting waar ik zit. Er zwemt een ‘big fish’ onder mij door en keert ook weer terug. Leuk moment. Even later stap ik weer op en loop richting het hek. Vanuit de verte zie ik wat op het pad zitten en ja hoor, het zijn patrijzen. Die kom ik echt heel vaak tegen in dit gebied. Toch zijn ze erg schuw, dat blijkt ook wel want ze zoeken al snel dekking door zich heel klein te maken. Uiteindelijk vliegen ze op en dan zijn het nog best flinke vogels. En de graspieper, die is niet zo bang aangelegd. Die durf wat meer.

Bij het natuurhuisje let ik altijd extra op, want ik heb daar eerder een steenuiltje gezien. Er vliegt iets de boom in en ik ga op onderzoek uit… Eerst verstopt het uiltje zich tussen de takken maar even later verkast die naar een zichtlocatie. Yes!

Op de terugweg langs de Grift kijk ik naar rechts waar weer vissen zichtbaar aan het wateroppervlak zwemmen. Plots moet ik in de remmen voor een graspieper, die zat niet op te letten. En ik ook niet. Het ging goed, gelukkig. Even verderop is een prachtig geel weiland, het lijkt letterlijk wel een bloemenzee met al die golfpatronen:

Bij een boerderij zit jonkie ooievaar op het nest, bij moeder ooievaar (denk ik). Even later komt pa aanzetten met een flinke dot nestmateriaal in zijn snavel. Ach ja, tijd voor de zaterdagse klussen.