Zangspeelplaat

Een vrije dag vandaag, niet alleen voor ons, maar voor een groot deel van werkend Nederland. Dat betekent dat er dus veel mensen op de been zullen zijn, want het weer is zeer geschikt om buiten te vertoeven. We gaan naar Amerongen, waar de Bovenpolder al aardig bevolkt is. We laten dat stuk voor wat het is, lopen om de kasteelgracht en zien een pimpel ‘uit de muur’ komen vliegen. Linksboven de afvoerpijp zit een smalle opening, waarachter een nestje is gebouwd. Lijkt me een prima keuze, alleen moeten de jonkies straks wel opletten dat ze niet de gracht induikelen. Op de onderste foto zie je een pimpel met een wit propje in de snavel, dat is een poepzakje. De vogelvariant van een vieze luier, die op deze manier uit het nest wordt verwijderd. Propere vogeltjes, die pimpels.

Op de terugweg hebben we nog een tussenstop gemaakt bij de steenfabriek. We werden verwelkomd door een spotvogel, het was een hele toer om ‘m in het vizier te krijgen. Deze zangvogel heeft een heel repertoire aan zanggeluiden en imitaties en herhaalt dat ook nog eens. Het gaat maar door: spotvogelzang, net een langspeelplaat.

Er stonden best wat koniks en deze waren wat aan het bokken tegen elkaar. Maar ze maakten het ook weer goed:

Een stuk verderop liet een bosrietzanger zich horen. Deze soort is één van de laatste zomervogels die hier arriveert, uit Oost-Afrika. Ook al zo’n bijzondere zangvogel en deze brengt als extraatje exotische Afrikaanse deuntjes ten gehore. Wij waren dankbaar publiek en hoewel een mooi plaatje maken niet lukte, heb ik wel een bewijsfoto: