Windkracht

Het waaide als een malle vandaag. Voeg daar een temperatuur van boven de 15 graden bij op met zon en wolkenpartijen en je hebt alle ingrediĆ«nten om vooral de Binnenvelden in te trekken. Eerst maar eens naar de plas aan de Kooiweg. En ja hoor, daar waren ze… de grutto’s. Ik had mijn krukje meegenomen en heb strak tegen een hek aan (vanwege de harde wind) een poosje hun gedragingen bekeken: foerageren, kibbelen, vechten en dansen. Wat een fantastische vogels.

Ineens verschijnt er een flinke roofvogel met gevorkte staart. En dan wordt het echt interessant, want dat zou wel een een wouw kunnen zijn. En jawel, een rode wouw wel te verstaan. Meteen de kievieten erachteraan want hoewel er nog geen kuikens zijn, deze rover wil je niet in je buurt hebben.

Bovenstaande speelde zich af op afstand, gelukkig zagen de kievieten in mij geen gevaar (tenminste, dat neem ik dan even aan) en kon ik ze ook van dichterbij fotograferen:

Om nog even terug te komen op onze nationale vogel, ik schat in dat onderstaande grutto met oranje snavel een mannetje is en daarachter zijn ega die nog haar winterkleed aanheeft. De roze snavel zal ook meer oranje gaan kleuren. Ze leunen hier een beetje tegen de wind in, staand in een watertje van niks en toch golft het aardig.

De dame roodborsttapuit moest zich ook schrap zetten, af en toe. Voor zo’n lichtgewicht vogeltje zijn de windvlagen een echte uitdaging. Ze vloog steeds vanaf een hogere zit-post (paal of schrikdraad) het gras in en weer terug. Dat is ook leuk om te zien, dat vogelsoorten een eigen manier van foerageren hebben. De tapuit bijvoorbeeld is juist een grond-vogel. Die zie je vaak op een verhoogd polletje zitten, maar dus laag bij de grond. Wel familie en toch anders.

De torenvalk leek niet te kunnen kiezen, volgens mij zat ze insecten te snacken tussen de grassprieten. Dat zal niet echt vullen, dus zocht ze het ook weer hogerop. En dat wisselde elkaar een beetje af. Apart.

Tenslotte aardig wat dodaars gezien, respectievelijk in een sloot, een plas en het Valleikanaal. In de plas was de meeste golfslag, maar het dodaarsje had mooi wel iets lekkers te pakken.