Falcon

Dit is de derde dag op rij dat ik in het Binnenveld te vinden ben. Tot vandaag geen hele bijzondere gebeurtenissen of foto’s, wel gewoon fijn om daar te zijn en te genieten van de natuur. Je voelt ‘m al wel aankomen, tot vandaag…

Terwijl ik aan kwam fietsen, zag ik een torenvalk bidden (dat is ‘stilstaand’ in de lucht hangen). Ik fietste voorzichtig voorbij een boom die mijn zicht op de valk blokte en kon snel wat foto’s maken. Dat was een voorproefje voor de rest want er vlogen heel wat torenvalken rond en ik kon er meerdere vastleggen:

Op de weg richting het nest van de boomvalken kom je eerst langs weilanden en een maisveld. Paaltjes zijn interessant om in de gaten te houden, meerdere soorten vogels gebruiken die graag als zit- en uitkijkpunt. Dus als ik maar iets van een afwijkend silhouet zie, ook al is het in de verte, dan toch even met de kijker nagaan wat daar zit. Blijkt dat er een boomvalk zit en later komt er nog een bij. Voor mij wel een bijzonder beeld, meestal zitten ze heel hoog in de spanningsmast of boom.

De kiekendief ook vandaag weer tegengekomen en een hele grote groep ooievaars die in een termiekbel omhoog cirkelden. Heel bijzonder om dat door je kijker te zien gebeuren.

Op de terugweg langs het Valleikanaal goed gekeken of de dodaars die ik gisteren zag, nog aanwezig waren. En jawel, op een iets andere locatie maar toch… Een dodaars ziet eruit als een mini-eend (maar hoort bij de futen-familie) met een hoog schattigheidsgehalte:

En toen gebeurde het. In de verte zag ik allemaal ‘blikken vogels’ in de lucht. Nu is een vliegtuig niet echt bijzonder maar wel als het er 6! zijn. Ze maakte een flinke draai, ik zag allemaal zwarte rooksporen verschijnen en ze vlogen recht op me af en dan ook nog eens heel laag. Ik was behoorlijk beduusd, de ganzen in de buurt nog meer. Die vlogen geschrokken op en kwamen nog lager over me heen:

Het was een heuse belevenis en toen het achter de rug was, mompelde ik hardop: ‘Dit was weird, dit was echt weird’.

Later heeft Jeffrey het op internet opgezocht, het bleek om een oefening van defensie te gaan: Falcon Leap. Dat laatste woord moest ik even opzoeken en betekent ‘springen’. Toepasselijk, want de oefening bestaat uit parachutespringen. En Falcon, tja dat laat zich wel raden: valk. Nou, die heb ik vandaag volop gezien!