Wegwijzers

Vorig jaar om deze tijd waren er flink wat visdieven te zien bij de Bovenpolder in Amerongen. We gingen eens kijken of dat nu weer het geval was. Op het eerste gezicht vloog er weinig in de lucht dus de verwachting was al wat getemperd toen we bij de plas aankwamen. Er kwam een man bij ons staan die net zijn rondje had gelopen en er ontstond een gezellig praatje. Over het mooie gebied en wat er allemaal wel niet te zien was. Ineens komt er vanuit het niets een visdief aanzeilen. Hij blijft even boven het water hangen en duikt dan naar beneden om een visje te ‘stelen’. Wauw, mooi moment!

De fitissen zingen je van alle kanten tegemoet. En graspiepers bezetten de vele paaltjes in het gebied. We gaan ze maar paalpieper noemen. Kleine karekieten bevolken de rietkragen maar één riedeltje week wat af van de rest. Het was flink zoeken, de rietzanger laat zich niet makkelijk zien. Maar uiteindelijk kregen we ‘m in de smiezen. Lijkt behoorlijk op de kleine karekiet maar zingt zoals die gebekt is en dat is toch anders. In de verte klinkt een groene specht maar die blijft verborgen voor ons.

Op de terugweg lopen we langs een pad met wilgen. Daar tussen de takken zingt een vogel uit volle borst maar het lijkt net alsof die wilg op magische wijze een heel arsenaal aan vogels bevat. We raken de draad een beetje kwijt maar denken te maken te hebben met een spotvogel. Die imiteert namelijk de zang van andere vogels. Ik heb ‘m gezien: een klein bruin vogeltje, lijkt een beetje op tjiftjaf/fitis. Jeff heeft een opname gemaakt van de zang, die plaatst hij bij de waarneming. Bij twijfel kijken moderatoren mee en als we er naast zitten, krijgen we het vanzelf te horen. Gelukkig weten zij behoorlijk goed de weg in vogelland, want ze kennen de ’taal’. Wij zijn nog lerende.

Het is behoorlijk bewolkt maar toch prachtig met die gele (boter)bloemen in het veld. Echt een aanrader om hier eens naar toe te gaan!