Vrij

Op mijn vrije dag zet ik de wekker… nog eerder. Jazeker, om rond half 7 op de fiets te zitten, de wijde wereld in. De zon kwam al op, een restje nevel hier en daar. Geur, kleur, geluid, alles in anders in de vroegte.

Op Birdpix had ik al een paar blauwborsten langs zien komen, ze zijn dus weer in ’t land. Hopelijk ook in de Binnenvelden. Waar je in ieder geval niet omheen kan zijn de rietgorzen, hun belletje is van heinde en verre te horen. Toch zat er ook een ander riedeltje bij. Het duurde even en de foto is ook niet mooi maar ik heb ‘m gezien. De eerste blauwborst voor mij, dit seizoen.

Bij een drassig gebied zag ik watersnippen foerageren en verderop een steltloper die ik niet meteen thuis kon brengen. Waarneming.nl geeft een groenpootruiter aan, daar houd ik het dan maar op. En de roofvogel die ik naar beneden zag duiken was 100% een havik. Ik ben erg gespitst op de terugkeer van de boomvalken maar een havik spotten is ook leuk.

De steenuil zat verscholen onder de pannen van het natuurhuisje en in de boom ervoor nog een dame groenling in het topje gezien. De tjiftjaf liet goed van zich horen en dit keer heb ik ‘m ook redelijk vrij in beeld kunnen krijgen. Een kbv’tje (klein, bruin vogeltje) dat er zeker ook mag zijn. Zo op het eerste gezicht denk je wellicht dat die groenling ook wel tot de kbv’tjes behoort, maar dat is niet het geval. Hoewel de dame minder kleur heeft dan meneer, is er wel degelijk geel/groen op de vleugels en stuit aanwezig. Dat is alleen nu niet zichtbaar.

Het winterkoninkje is wat mij betreft toch weer een geval apart. Ok√©, geen kleurrijk uiterlijk maar toch wel met mooie, donkere tekening waardoor dit een uitgesproken vogeltje is. Figuurlijk en letterlijk want zoals je ziet, liet deze zich de mond niet snoeren. Bijna bij huis aangekomen rammelde deze specht er nog even zo flink op los. De dode tak fungeerde als een fikse klankkast. De vrouwtjes spechten konden ‘m van heinde en verre horen, wat ook de bedoeling zal zijn geweest.