Vreemde eend

Jeff heeft een dagje vrij en we zijn er in de middag op uit gegaan om de kokardezaagbek (ziet er een beetje uit als een vreemde eend) te spotten, in Ameide. Op de heenweg over de dijk gereden en we kwamen al snel een interessante plek tegen waar flink wat brandganzen zaten. Gelukkig was precies daar ook een verbreding van de weg waar we even de auto konden parkeren. En zo konden we al heel wat soorten scoren.

Even verderop de dijk zagen we links een nieuw aangelegde plas met aardig wat vogels, daar weer de auto neergezet en ook hier leuke waarnemingen gedaan. Veel watervogels uiteraard, waaronder de wintertaling. Dat is een wat kleine eend met een grappig geel kontje:

Wintertaling

Vlak voor de we pont opgingen, lag nog een plas met veel vogels. Je raad het al, wederom de auto neergezet en daar zagen we onder andere de slobeend. Die heeft een bijzondere, grote snavel die meestal vrij dicht boven het water ‘hangt’. Deze typische houding valt op waardoor je ‘m vrij snel kunt herkennen:

Slobeend

In Ameide aangekomen daar een mooie wandeling gemaakt door De Zouweboezem. Op de plek waar de kokardezaagbek zou zitten, keken we recht tegen de zon in. Door het felle tegenlicht zagen we alleen maar zwarte silhouetten op het water, we liepen dus maar snel weer terug. Het vlonderpad tussen de hoge rietstengels ging over een bruggetje en daar was onze vertrouwde wilde eend wel bereid voor ons te poseren. Geen vreemde eend maar wel bijzonder mooi:

Wilde eend

Al met al hebben we vandaag 41 soorten gezien! Waarvan twee die we pas na het bekijken van de foto’s konden determineren: de kneu en de zwarte ruiter.