Vliegen-vanger

Hier zien jullie een dappere vlieg, in het hol van de leeuw. Deze vlieg komt op een dood insect af met gevaar voor eigen leven. Hoewel, voor de jonkies hoeft hij niet te vrezen met hun wiebelkopjes en dichte ogen. En toch, bedenkend om welke soort vogels dit gaat, is het voor de vlieg een riskante onderneming…

Ik zal even het verhaal inleiden. Vorige week hebben we een gezellig familieweekend gehad. Het vakantiehuis was opgedeeld in twee verdiepingen: op de begane grond lagen de slaapgedeeltes, op de bovenverdieping de keuken, eet- en woonkamer. Vanuit de woonkamer stapte je een ruim terras op, waar we vaak te vinden waren. Vanaf dat terras zag ik een vogeltje dat steeds rondvloog en op dezelfde plek, vrij laag in een boom, even pauzeerde. Hij schoot ook onder het terras langs en dat ging zo maar door. Ik heb de vogel kunnen fotograferen en het bleek een grauwe vliegenvanger te zijn. Hoe leuk is dat! Het werd nog beter, we kwamen erachter dat er een nestje zat in de buitenlamp, links naast de deur, met zés jonkies erin.

Tussen de treden van de brandtrap manoeuvrerend kon ik wat foto’s maken en zo was ik getuige van de komst van pa of ma die met vers voer aankwam en het dode insect van de eerste foto ook meteen maar aanbood. Uiteraard was de vlieg ‘m al gesmeerd. Zoals je ziet heeft het jonkie er een flinke kluif aan, om alles weg te werken.

Het ouderpaar zelf heeft er ook een aardige klus aan om zes monden te voeden. Er werd af en aan gevlogen waarbij van alles in die bekkies werd gestopt. Niet alleen voedsel is van belang, ook veiligheid en warmte. Regelmatig ging een ouder óp het nest zitten, wiebelde dan eerst wat en bedekte zo alle kleintjes. Lekker cosy. Jeffrey heeft een leuk filmpje gemaakt, van bovenaf tussen de kieren van het terras door. Enjoy het kijken!