Van ver

Het blijft maar grauw, toch zijn we er even op uit getrokken. Naar Lienden dit keer, daar een rondje Marspolder gelopen. Eigenlijk valt het meestal tegen daar, geen idee hoe dat komt. Genoeg natuur, heel veel water maar weinig spannends te beleven. Dus dan moet je er maar wat van maken. De aanwezige futen maakten veel goed. Ik herken de roep van een kleintje zonder ze te zien. Omdat we van de zomer in een natuurhuisje aan het water vakantie mochten vieren en daar regelmatig een futen-gezin langs kwam. Wat heb ik me daar vermaakt en dus ook die bedelroep ingeprent. De jonkies zijn natuurlijk al een stuk groter, de zebrapatronen op hun koppies zijn al bijna verdwenen. Maar bedelen, dat kunnen ze nog als de beste…

We zijn vrij vlot weer in de auto gestapt, een toertje Betuwe gedaan. De kortste dag van het jaar is bijna aangebroken, het begint al heel vroeg te schemeren. We hadden dus weinig licht en als je dan een donkere vogel in de boom ziet, dan is het even goed turen. We herkenden er al wel een valk in toen deze aan kwam vliegen. En ja hoor, een torenvalk, dat lag ook het meest voor de hand maar toch. Je weet maar nooit. Hieronder twee foto’s, de eerste zoals we het ongeveer zagen ‘in het echt’. De tweede versie heb ik flink opgelicht en verder bewerkt, er valt dan veel meer te zien:

Op de terugweg reden we langs een weiland, ik zag ganzen maar ook dat dit geen gewone ganzen waren. Tja, wat is gewoon. Grauwe ganzen zijn ook bijzonder, al zijn ze zeer algemeen. Maar deze oogden donkerder. We konden niet stoppen vanwege een auto achter ons , bij de volgende rotonde konden we weer terugrijden en dat was de moeite waard. Want het bleken toendrarietganzen te zijn, ongeveer honderd stuks. Deze ganzen komen vanuit de Siberische toendra’s hierheen om te overwinteren. Kostgangers van ver dus. En onze akkers blijken goed te bevallen. Tot mijn verrassing zag ik ook nog een heel stel witte kwikstaarten, foeragerend en vliegend van hot naar her. Op de tweede foto zie je witte vlekken bij de ganzenkoppen, dat zijn rondvliegende kwikstaarten. Zoveel kwiks bij elkaar in deze tijd van het jaar, dat was voor mij toch wel de waarneming van de dag!