Van onderen

Vorige week wilden we naar ’t Zwart bij Leersum maar er was iets mis gegaan met het laden van de auto. We hadden daardoor te weinig bereik en het plan moest worden uitgesteld. Vandaag genoeg rijbereik, dus vol goede moed op pad. We gingen voor de klapekster, die was daar vanochtend nog gezien. Het was in ieder geval heerlijk weer. Wel best fris en aardig wat wind maar de zon maakte het zeer aangenaam. Verder was het ook niet druk wat mensen betreft, dat is ook prettig.

Uiteindelijk werd het meer een wandelochtend, dan een vogeltocht. Er zat hier en daar wel wat en op 1 plek was het een hotspot van vogels. Daar hebben we wat langer stil gestaan. Alleen zaten ze voornamelijk erg hoog in de bomen. We hoorden een mees-achtig geluid. Helemaal boven in de boomkruin vloog wat heen en weer. Gelukkig heeft de camera een flinke zoom, maar het blijft lastig om een vogel van onderen te determineren.

De boomkruiper (kruipt alleen van beneden naar boven, is van bovenop bruin gemĂȘleerd en heeft een witte buik) en roodborst hadden een wat lager standpunt ingenomen. Dat keek een stuk makkelijker.

Maar deze boomklever (deze kan ook omlaag kruipen en is van boven blauw en aan de onderkant oranje-achtig) bleef ook in hogere regionen zitten. Wat zanggeluid betreft is het een echte drukteschopper. En het volume staat veelal op standje hard. Als een boomklever eenmaal zijn stekkie heeft gevonden, is hij erg honkvast. Weet je dus eenmaal waar die zit, dan is het voor een volgende keer zaak om op die plek goed op te letten. Grote kans dat de klever ‘rund um Hause’ is.

Boomklever