Uitgebreid

Zoals je als lezer wellicht zult hebben gemerkt, schrijf ik de laatste tijd nogal eens over vogels in onze tuin. Dat komt omdat we sinds enige tijd enthousiaste vogelaars zijn en die hobby begint nogal dicht bij huis. Nooit geweten dat er zoveel verschillende vogels de tuin bezoeken. Als je erop gaat letten, dan gaat er een wereld voor je open.

Vele jaren heb ik dit tuinweblog gebruikt om de alledaagse tuinwerkzaamheden te beschrijven. Graag wil ik dat uitbreiden met onze vogelaar-belevenissen. Er zit een nieuwe AndeRs-website in de maak en dan zal dit onderdeel ook een andere naam krijgen. Voor nu doen we het even hiermee maar ik zal dus ook over de grenzen van onze tuin heen schrijven.

Vandaag ben ik naar het natuurgebied ‘om de hoek’ gelopen om er even uit te zijn. De lockdown begint zijn tol te eisen en ik heb erg behoefte om er vaker op uit te gaan. Gelukkig kan dat makkelijk, met 5 minuten lopen ben ik in een prachtig bosrijk natuurgebied. En daar kan van alles op je pad komen. Helaas had ik geen verrekijker en ook geen camera mee. DOM! Want ik zag staartmezen, boomkruipers, winterkoningen en dat soort spul. Toen ik thuis kwam, heb ik maar een aquarel gemaakt van de boomkruipers. Helaas niet levensecht, zover zijn mijn aquarel-skills nog niet maar toch…

Boomkruipers

Er kropen er twee op een dode berk omhoog. Er zat een gat onder de bast en daar kroop een kruipertje doorheen. Zo’n grappig gezicht. Later ben ik met camera terug gegaan en heb van die boom nog een foto gemaakt, zie onderstaand. Boomkruipers schuifelen (als een muisje) alléén omhoog en vliegen dan weer naar beneden of naar een andere boom om van onderaf opnieuw te beginnen. Boomklevers daarentegen kruipen omhoog én omlaag. Ook zijn de kleuren anders en maken ze een ander geluid maar als je een vogeltje omlaag ziet kruipen over een boom, weet je zeker dat het geen boomkruiper is.