Treurig

Vandaag gaat de avondklok in, een drastische maatregel die de overheid meent te moeten nemen om het coronavirus in te dammen. Wat mij betreft een treurige dag, deels omdat ik de beperkingen te ver vind gaan en deels omdat er geen goede oplossing is. Het is kiezen uit kwaden maar deze avondklok en nog maar 1 persoon mogen ontvangen, is volgens mij een slechte keuze.

Deze toch wel historische dag zijn we erop uit gegaan om het nonnetje te spotten. Eerst op Waarneming.nl gekeken waar deze mooie eend (wit met zwarte lijnen) kort geleden door anderen gezien is, hier in de regio. En laat dat nou bij de Marspolder zijn, in Lienden. Het blijft natuurlijk altijd afwachten of je inderdaad gaat zien wat je hoopt. Het leuke is dat er meestal wel íets op je pad komt. In eerste instantie zag de plas waar we de nonnen verwachtten er leeg uit maar opeens zag Jeff wat. En ja hoor, 3 stuks. Ik had ze net in de kijker toen ze opvlogen, daarna hebben we ze niet meer gezien. Maar toch, een nieuwe soort vandaag!

Even later zag ik een klein vogeltje over de sloot scheren: een ijsvogel. Meestal zie je een blauwe flits vliegen maar dat was nu niet zo. Wel hoorde ik de kenmerkende korte roep. We liepen verder, een heel stuk langs de grote plassen daar. Op een gegeven moment wees Jeff mij op de katjes van een els: prachtige paarse strengen. Beetje zitten googelen en volgens mij gaat het om een Grauwe els. De gewone els stond er ook met gele katjes. Gelukkig is er nog kleur te bekennen op deze treurdag. Even verderop hadden we een mooi uitzicht op de Cuneratoren van Rhenen met daarvoor kuifeenden en tafeleenden. Ook een mooi gezicht.