Thuis

We zijn al een paar dagen terug van Texel. Hoog tijd om ‘mijn’ Binnenveld weer te gaan verkennen. Want in een week tijd kan er veel veranderen. Zoals de visdieven die weer terug zijn. Of de watersnippen die en masse zich laten horen. Eerst wist ik niet welke vogels dat typische geluid maakten, tot ik wat snippen baltsvluchten zag uitvoeren. In de lucht klinkt het als blatende geiten (veroorzaakt door de luchtstroom die langs speciale staartpennen gaat, zichtbaar op de tweede foto), in het veld als… tja, dat kan ik niet omschrijven. Op de site van de Vogelbescherming noemen ze het ‘kloktikken’.

Verder kondigde een krakende roep de komst van een zomertaling aan, die rustig in een plas-drasgebied ging foerageren. En een rietgors die zijn belletjes-zang de lucht in floot.

Er zat een gele kwikstaart in het veld lustig erop los te fluiten. Iets verderop zat een tweede exemplaar die ook zijn best deed. Het geel spat van het vogeltje af, net als bij de eenzame boterbloem in een groen veld. Mooi.

De weersomstandigheden waren fantastisch wisselvallig, waardoor ik veel verschillende landschapsfoto’s kon maken. Vlak voor zonsopkomst kleurde er een wolkenpartij op, vlak boven een rand bewolking. Het deed mij denken aan een berglandschap en dan die opkomende mist erbij…

Terwijl de zon aan het klimmen was, rolde de mist zich steeds verder uit. Er vloog een ijsvogeltje langs richting een brug. De blauwe flits kon ik niet terugvinden, maar met deze lichtomstandigheden is zelfs een simpel bruggetje fotogeniek.

Rond kwart voor 8 was de mist bijna opgelost. Je ziet links bovenin nog een witte waas wegtrekken.

Daarna scheen de zon volop en was er (bijna) geen vuiltje aan de lucht. Tot er in de verte een bui zich kwam aandienen:

Vanwege de kou had ik me goed warm aangekleed, zelfs de skibroek weer uit de kast gehaald en de verwarmde handschoenen waren ook geen overbodige luxe. En zo was het geen probleem om de regen te trotseren. De zon lichtte alles mooi op en er verscheen een boog in de wolken. Het was weer een hoopvolle Binnenveldtocht.