Tere krachtpatser

Voor vogels kijken is de zomerperiode niet de meest interessante tijd. Het broedseizoen, met alle opwinding die daarbij hoort, is achter de rug. Tijd om kleintjes groot te brengen en vooral niet op te vallen. Het is dan ook een stuk stiller in de natuur. Toch is er nog genoeg te zien gelukkig, gisteren zijn Jeff en ik naar het Binnenveld gegaan waar we omgeven werden door fladderende vlinders en fikse libellen.

We hebben flink wat regen gehad. Zo erg dat er grote problemen zijn met wateroverlast in Limburg en in Duitsland en België zijn rampgebieden ontstaan door de kracht van het water. Hier nog geen overlast hoewel de waterstand zichtbaar hoog is. Het water aan de Kooiweg is in de zomer meestal opgedroogd, nu ligt er een forse plas met gelukkig ruimte om verder uit te dijen. Wat dat betreft werkt zo’n ‘overloopgebied’ wel goed. In de berm voor het water staan allemaal verschillende bloemen, wat niet alleen een prachtig gezicht is maar ook nog eens een enorme trekker voor insecten.

Het viel nog niet mee om de vlinders te fotograferen, ze zijn nog beweeglijker dan vogels en het waaide ook nog eens flink. Toch heb ik de soorten die we daar zagen op de plaat kunnen vastleggen. Je probeert dan uiteraard zo’n mooi mogelijk exemplaar te vinden, want daar zit echt wel verschil tussen. Van dezelfde soort is de één wat flets en smoezelig terwijl de ander fris en fruitig oogt. Toch heb ik bij de atalanta gekozen om een exemplaar te fotograferen die zwaar beschadigd was. Zo erg dat ik verbaast was dat deze vlinder nog leefde. Hele happen zijn er van de onderkant van zijn vleugels weg, wellicht een vogel die er een lekker maaltje in zag. En dan toch ontsnappen en doorgaan. Het tere van de vleugels maar tegelijk krachtige doorgaan ondanks de verwonding, dat sprak me erg aan.

Op de terugweg langs het Valleikanaal gefietst. Die ligt dan aan je rechterhand maar ook links in de berm stond water. Op sommige stukken liep het fietspad onder. Vreemde gewaarwording, water op plekken waar het normaal niet staat. Uitrusten op dit bankje is er even niet bij…