Slaapmuts

Mijn wekker ging om 4:45 uur. Gelukkig heb ik geen irritante ringtoon, maar word ik wakker met het prachtige lied van Silje Nergaard: Window Bird. The day is new and just beginning, it lies unopened in my hand… Heerlijk opstaan zo. Verder heb ik niet veel tijd nodig: een plens koud water in mijn gezicht, eten en om 5 uur stapte ik de deur uit. En zo komt het dat ik het aanbreken van de nieuwe dag kan meemaken:

In de berm staan heel wat bloemen, de klaproos is toch wel een favoriet van mij. De bloemen die op het punt van uitvouwen staan, hebben vaak nog een ‘slaapmutsje’ op:

Toen ik aan kwam fietsen had ik de koekoek al gehoord, maar meestal blijft het daar dan ook bij. Plots hoorde ik de bekende koekoek-roep uit een andere richting dan gebruikelijk (d.w.z. langs het Valleikanaal) komen. Een beetje verrast keek ik naar rechts en jawel, daar vloog hij schuin voor me langs. Klik, klik, klik en dan hopen dat er een goede plaat bij zit. De graspieper vond het minder geslaagd dat hij kwam buurten en wees hem op z’n plek.

Eerder had ik al een blauwe reiger gezien die door kievieten verjaagd werd. Toen hij bij een plas wilde landen, vloog moedereend hem aan en kon hij wederom vertrekken. Ook kraaien werden fanatiek achternagezeten, eigenlijk alles wat gevaar op kan leveren. Diezelfde behandeling viel de bruine kiekendief ten deel. Ik zat op mijn stekkie te genieten van de mekkerende ‘hemelgeiten’ en zag opeens in de verte haar kenmerkende v-vlucht, laag over het veld. Gelukkig kwam ze ook wat meer in mijn buurt, maar een rustige jacht werd haar niet gegund. Op een gegeven moment was ze het veld ingedoken. Ik hield die plek in de gaten, maar de weidevogels kwamen er ook achter en het werd een heuse achtervolging waarna dame kiek weer het veld indook. ‘Laat me als rust!

Het leuke van vogels kijken is onder andere het onverwachte. Er kan zomaar iets over komen vliegen, wat je totaal niet verwacht. Zoals een flinke groep grote Canadese ganzen, op de foto een deel van wat voorlangs kwam. In de verte weliswaar, maar toch. Een mooie waarneming.