Pechvogel

Van top tot teen ingepakt, zo zou het moeten lukken om de kou te trotseren op mijn Binnenveldtocht. De zon kwam wat versluierd op, geen spectaculaire lucht dit keer. Terwijl ik naar het opklimmen van de ‘rode bal’ kijk: BENG, KNAL! en daar duikelt een eend omlaag. ‘Goed, zo, goed zo, apport’, klinkt het in de verte. De onfortuinlijke vogel zal niet lang op de grond hebben gelegen, maar via de jachthond in de handen van de jager zijn beland. Sneu.

En terwijl de eend zijn laatste zwanenzang heeft gezongen, komen er twee knobbelzwanen op me af vliegen, met ruisende veren als begeleidende muziek. Prachtige elegante vogels, zelfs hun landing is feestelijk om naar te kijken.

Het water staat heel hoog waardoor je vanaf het bruggetje het gevoel krijgt over een dijkje te lopen. In de ondiepe gedeeltes is het water bevroren met leuke effecten bij de pollen riet:

Er schoot een ijsvogel de sloot over, scheerde het hoekje om en weg was de blauwe flits. Toch even gestopt bij die afbuiging van het water want je weet maar nooit… De ijsvogel liet zich niet meer zien, maar deze slobeend juist wel. Die zou ik compleet hebben gemist als hij op zijn plek was gebleven. Maar hij besloot het hazenpad te nemen en zo kon ik deze fraaie slobber vastleggen.

Ook nog een bijzondere ontmoeting met een torenvalk. Die vloog vlak voor me de boom in en nam op enkele meters afstand plaats op een tak. Keek me indringend aan en vloog even later naar een andere boom. Van daaruit dook hij naar beneden, het gras in. Wellicht lag daar een lekker maaltje.

Op het keerpunt van mijn Binnenveld-ronde zag ik de jagers met hun trofee├źn. Voor zover ik kan zien, zijn een aantal eenden en fazanten de klos van hun strooptocht. Links bovenin de foto zie je nog een ree weg sprinten. Zoek dekking!

Al met al ben ik wel drie uur op pad geweest en dat met deze temperaturen.

Laat er nou vandaag ook een pestvogel zijn gespot bij de Blauwe Kamer. Daar kwam Jeff halverwege de middag achter en tja, toch nog even die kant op gereden met de auto. We hadden pech, de vogel was ‘m gevlogen. Hoewel, deze putter maakte het uitstapje toch de moeite waard: