Passé

De hete dagen lijken passé te zijn, gisteren was een heuse ‘afkoel-dag’, vandaag aangenaam weer. Voordeel van het gevorderde seizoen is dat de zonsopkomsten steeds later plaatsvinden. De wekker ging om 05:45 uur, prima te doen dus. Verder was de fotolocatie ook nog eens in de buurt, we stonden ruim op tijd klaar op de Plantage Willem III. Het duurde zelfs best nog even voor het interessant werd, de zon moest eerst nog over de Utrechtse Heuvelrug heen. Maar het leverde uiteindelijk best een leuke plaat op:

Tot drie keer toe kwam er over de volle breedte van ons gezichtsveld een sliert vogels over. Ik denk spreeuwen maar weet dat niet zeker. Honderden zo niet duizenden. Machtig mooi, de vogeltrek is duidelijk begonnen.

Een poosje terug hadden we al kennis gemaakt met een heel aantal grote lijsters in dit gebied, ze waren er nog steeds. Grote lijsters hebben zeker wel iets weg van gewone lijsters maar zijn beduidend groter (logisch) en wat minder ‘getekend’. Hun roep is heel typisch, een soort ratel. Ze zijn behoorlijk schuw, weinig kans ze van dichtbij te spotten. Maar zo kan het ook, dankzij de fikse telelens haal ik ver weg een heel stuk dichterbij.

Nog een leuke anekdote: we zagen een donker gewei in het veld liggen. Omdat het niet bewoog en er een vogel op zat, dachten we even dat het een afgevallen exemplaar was, die wilde we wel meenemen (weet niet eens of dat wel mag, eigenlijk). Plotseling bewoog het gewei, er verscheen een donkere kop en uiteindelijk een heel groot en prachtig hert.

Bijna bij de auto aangekomen zag ik drie kleine bruine vogeltjes in een struik. Het zijn heggenmussen, onopvallende grond-scharrelaars die hun kostje laag bij de grond bij elkaar zoeken en nogal eens wisselende relaties hebben. Door de rode besjes doet het echt al een beetje herfstachtig aan, de zomer is bijna gepasseerd.