Opvallend

Gisterenochtend eerst gewerkt en daarna nog even het Binnenveld ingedoken. Fijn om weer aan de slag te zijn én heerlijk om ook nog van het buiten zijn te kunnen genieten. Er stond een straffe wind, vogels gaan dan met hun kop in de wind staan. Anders waaien hun veren alle kanten op. Deze grutto’s hadden een tactische plek uitgekozen achter een pol.

Er was eerst vrij veel bewolking, later kreeg de zon meer ruimte. De wolken trokken in sneltreinvaart voorbij.

Over wolken gesproken, ik heb een heel poosje gekeken naar spreeuwen die als ‘zwarte wolken’ het luchtruim sierden. Op meerdere plekken waren deze zwermen actief. Ze zitten dan eerst met z’n allen in het gras en zijn dan bijna onzichtbaar. Tot ze plots ineens opstijgen in van die snel zwenkende formaties. Prachtig.

In het water bij de Kooiweg zat een paartje pijlstaarten. Ver weg, maar wel vast kunnen leggen hoe ze grondelen: onder water zoeken naar voedsel. Hier gaan ze synchroon kopje onder, kont omhoog. Hun pijl-staart is zo ook te zien.

Leuke soort om hier te spotten. Aan de andere kant van het pad zitten plots twee witte kwikstaarten. Ah, die zijn ook weer terug. Een algemene broedvogels die je op allerlei plekken tegen kunt komen. Een opvallend kenmerk: ze wippen voortdurend met hun staat op en neer. Wij noemen ze ook wel ‘witte wip’.

Op zaterdag zal menigeen lekker willen uitslapen, maar dat is niet aan mij besteed. In alle vroegte zat ik op mijn krukje te genieten van de opkomende zon. Met wulpen, kievieten en grutto’s die voor fantastische achtergrondmuziek zorgden. GENIETEN!

Kijk je de andere kant op, dan is dit het uitzicht:

Inmiddels heeft het koppeltje pijlstaarten familiebezoek gekregen. Waarschijnlijk tanken ze hier even bij om daarna verder te trekken naar hun broedgebied (vooral Finland, maar ook andere Noordelijke gebieden). Het zijn dus doortrekkers. Dat kun je niet zeggen van onze graspiepers, die zijn druk doende om indruk op elkaar te maken en zullen binnenkort gaan nestelen.

Nog even terugkomend op de spreeuwen… als je ze in zo’n zwerm ziet vliegen, lijken het zwarte vogels. Niets is minder waar, het zijn geweldig kleurrijke vogels met in de winter allemaal witte spikkels. En ook de zwarte kraai is kleurrijker dan je zou denken. En wat een verschil in grootte, je ziet ze niet vaak zo naast elkaar. Opvallend.