Opgewonden

We hebben net een lente-week achter de rug wat temperatuur betreft, vandaag is het zonnig maar beduidend minder warm. Toch hangt het voorjaar in de lucht en dat is ook te merken aan de vogels. Vorige week zag ik al eksters met hun nest aan de gang maar het is nu vooral de tijd van afbakenen (territoriumdrift) en aantrekken (paarvorming).

Ik liep mijn rondje Zandgat en in het bosje bovenlangs heb ik veel gehoord maar weinig gezien. De zwarte specht zit daar, zeker weten. Die hoorde ik na mijn rondje onderlangs nog steeds en ben toch nog even naar het bovenste deel teruggelopen. En weer hoorde ik dat zenuwachtige geluid, ik dacht van een fitis. Die heeft in de zomer zo’n eentonig fluitje waar je niet aan kunt ontkomen en dat gaat maar door. Maar ik zat er naast, het was de boomklever. Tjonge, wat een irritant geluid weet die te produceren zeg. Later op mijn Bird-Sounds-app opgezocht en bij dit geluid staat: Roep, opwinding. Nou, voor mij was het meer een afknapper maar wellicht denken de boomklever-soortgenoten daar anders over. Die fitis is overigens een trekvogel en komt later in het seizoen weer naar Nederland, lees ik net op de site van de Vogelbescherming. Ik ben nog lerende en al dit soort feiten helpen bij het determineren.

Boomklever

Helaas de zwarte specht weer niet gezien maar zo luid en duidelijk gehoord dat het vast een keer gaat lukken om ‘m te spotten.