(Op)gewekt

Vanmorgen werd ik niet wakker van de wekker, maar van een vroege vogel die de mooiste deuntjes ten gehore bracht. En voor het eerst dit seizoen ben ik rond zonsopkomst naar het Binnenveld gegaan. De ergste kou is wel zo ongeveer uit de lucht en ik had mijn ‘schapenvachtje’ onder mijn winterjas aan. Dat hielp ook. Er was een bijzon te zien en ook voor het eerst na de winter: pleviertjes. Kleine plevieren, wel te verstaan. Een stuk of vier en twee daarvan vlogen af en aan en over me heen. De grutto’s lieten ook goed van zich horen terwijl de tureluur zich niet liet zien.

In het watertje van landgoed De Lieskamp dobberden een aantal dodaars. Onderstaand exemplaar was aan het vissen geslagen met een positief resultaat. Opvallend om te zien dat het nog een hele toer was om dit visje naar binnen te werken. Vlak voor deze visvangst klonk er trouwens uit mijn fietstas een opgewekt gerinkel: mijn wekker ging af ;-).

Er waren nog meer vrolijke deuntjes te beluisteren, van de ringmussen langs de sloot tot de rietgors langs het Valleikanaal. Overal om je heen maakt de natuur zich op voor het voorjaar. En daar was de temperatuur later op de dag ook naar: 16 graden. Vanmiddag zag ik de eerste citroenvlinder dartelen boven de gele narcissen in de middenberm. Laat de lente maar komen!