Opgeblazen

Vanochtend eerst maar eens wat plaatjes geschoten vanachter het raam. Lekker warm binnen en in de tuin genoeg te zien. Wat kwaliteit betreft is het niet zo handig om door een raam te fotograferen, maar er kwamen toch wat kleurrijke plaatjes uit:

De zon scheen vandaag eindelijk weer door de wolken heen. Af en toe hele stukken blauwe lucht gezien. Na de binnensessie heb ik me warm gekleed en ben naar het bos gelopen. Al vrij snel zag ik een boomkruiper en even later een meesje. Maar welke, glanskop of matkop. Die lijken verdraaid veel op elkaar. De foto geĆ¼pload op Waarneming.nl en daar werd aangegeven dat het een glanskop was. Toch wil ik graag zelf ook de verschillen kunnen zien. Op de website van de vogelbescherming hadden ze het over een witte vlek op de basis van de snavel bij de glanskop. Die ontbreekt bij de matkop. En zowaar, die kon ik zien bij het sterk vergroten van de foto. Zo leer ik telkens wat bij.

Een stukje verderop klonk er vrolijk gekwetter. Niet hard, zomaar gezellig gebabbel. Ik dacht eerst aan groenlingen maar het blijken sijsjes te zijn. Ook al zo’n leuke waarneming.

Terug op de ‘hoofdroute’ kijk ik naar de bosrand en zie iets ronds in de boom zitten. Huh, wat is dat dan? Inzoomen en wat blijkt: het is een blonde buizerd die zich breed heeft gemaakt. In een eerder stukje heb ik dit fenomeen ook besproken, bij het roodborstje. Soms zet een vogel zijn veren op. Dan komt er lucht tussen de veren en dat zorgt voor goede isolatie. Ik denk dat deze buizerd het gewoon koud had. Hij vloog weg en landde even later iets verderop. Eerst nog redelijk normaal postuur en ineens plop, een opgeblazen ballonnetje… Cool!