Op stap

Na een aantal dagen bijzonder weer te hebben gehad waarbij regen, hagel, sneeuw en zon elkaar in rap tempo afwisselden, is het vandaag ‘veilig’ om te gaan stappen. Vriendin Elham met de verrekijker en ik met mijn camera. Zo wandelen we ons rondje Zandgat terwijl we al pratend ook nog de omgeving in de gaten houden. Bij de manege spotten we allereerst een boomkruiper, leuk begin! In het bos laten de boomklevers flink van zich horen, we tellen er meerderen. De groene specht, dat is een ander verhaal. Ik hoor ‘m wel maar het duurt een poosje voor we ook deze in het vizier krijgen. Via de BirdSoundsApp laat ik een ‘medespecht’ horen. Soms reageren vogels daarop en dat was inderdaad het geval.

Tot nu toe zagen we allemaal vogels hogerop in de boom maar even verderop zoeken we het lager bij de grond. We horen een vrolijk geratel en jawel, daar zit de winterkoning op een stapel takken. Typisch een plek voor dit vogeltje, hij scharrelt zijn kostje bij elkaar en fluit vrolijke deuntjes waar wij zomaar een poosje bij staan te genieten. Aan de waterkant zit een blauwe reiger en de zanglijsters doen hun best zoveel mogelijk wijsjes te produceren. En ondertussen: tjiftjaf, tjiftjaf, tjiftjiftjaf. Niet moeilijk te raden welk vogeltje het is maar zie deze maar eens op te sporen tussen de vele bomen. Ook nu de digitale BirdSounds-tjiftjaf gebruikt en even later kwam de live-versie poolshoogte nemen. Uiteraard weet ik dat je dit soort lokmanieren niet te vaak/lukraak moet gebruiken om verstoring te voorkomen in paartijd. Uitzonderingen bevestigen de regel, zullen we maar zeggen.

Verder nog Grauwe ganzen, meerkoetjes, meerdere buizerds, houtduiven, spreeuwen en natuurlijk pimpel- en koolmezen gezien.