Ongelóóflijk

Er zijn twee soorten vogelfoto’s: bewijsfoto ’s en mooie foto’s. Bij het vogelen probeer ik om in ieder geval bewijsfoto’s te hebben en dan is het altijd extra leuk als het lukt om ook nog ’s een mooie foto te maken. Vandaag zal ik die bewijsfoto’s nodig hebben, anders geloof je mijn verhaal misschien niet…

Gisteren heb ik twee kemphanen gezien in de Binnenveldse Hooilanden. Het was heerlijk weer en wellicht daardoor ook erg druk. Vandaag was ik vroeg uit de veren en rond 8 uur in het veld. Geen kemphanen meer, wel de blauwborst. Een meneer was deze al aan het fotograferen en na hem kwamen er nog een aantal anderen. Dus zo rustig was het nou ook weer niet in de vroege ochtend. Het is mij niet gelukt om deze prachtige vogel mooi op de plaat te zetten maar ik ben al tevreden met wat ik aan fotomateriaal heb, dus geniet gewoon van zijn zang. Ik stap op de fiets en ga richting Wageningen. Daar bij een apart huisje (geen woonhuis, misschien van netbeheer/natuurbescherming?!) zet ik mijn fiets neer en zie meteen ringmussen. Leuk, gezellig grut vind ik. Dan vliegt er opeens iets weg, zo met een boog de boom in. Het silhouet herken ik niet maar denk meteen aan een uil. En ja hoor, het was nog even zoeken maar daar zat een steenuil verscholen tussen de takken. Laat ik nou telkens bij boerderijen alle paaltjes afzoeken en niks ‘uiligs’ vinden. Nu ik er niet op bedacht ben, komt die me zo aanwaaien. Verderop het pad naast het huisje zit er in de verte een klein vogeltje op de omheining. Een tapuit, nota bene. Terwijl ik me aan het verbazen ben over al dat moois hoor ik in de verte KOEKOEK. Nou zeg, het moet niet veel gekker worden.

En dat wordt het dus wel. Want een paar honderd meter verderop staan allemaal mensen met kijkers en camera’s. Uiteraard vraag ik wat er te zien valt, blijken er steltkluten te zitten. Heel ver weg, maar toch. Ik besluit door te fietsen en vanaf de andere kant mijn geluk te proeven maar dat plannetje werkt niet. Allereerst zitten ze nog steeds te ver. Ik loop verder richting de rest maar dan, als ik ze goed in het vizier heb, gaat mijn scherm op zwart. AARCH, batterij leeg. Niets aan te doen, vlot terug naar de fiets lopen, batterij verwisselen die daar in mijn tas zat en weer terugfietsen naar de verzamelplek. Daar ga ik gewoon met mijn camera tussen de enorme telelenzen zitten en kan wat bewijsfoto’s maken. Als de kluten op hoge poten steeds verder weg lopen, stap ik ook weer op. Al fietsend naar de plas aan de Kooiweg kom ik nog patrijzen tegen. Bij de Kooiweg ziet het water er vanaf een afstandje leeg uit maar wie weet. Het blijkt inderdaad mee te vallen: tureluur, kievit, kleine plevier, gele kwik, grutto. En nog iets, maar wat. Veel foto’s gemaakt, ik denk aan een ruitersoort. En ja hoor, thuis het boek erbij gehaald: groenpootruiter. Tijd voor wat bewijsmateriaal:

Vandaag gezien (ook onderweg): roek, zwarte kraai, kauw, vlaamse gaai, knobbelzwaan, grauwe gans, nijlgans, wilde eend, kuifeend, meerkoet, waterhoen, kievit, tureluur, grutto, groenpootruiter, steltkluut, kleine plevier, lepelaar, patrijs, boerenzwaluw, huiszwaluw, spreeuw, huismus, ringmus, graspieper, blauwborst, putter, rietgors, witte kwikstaart, gele kwikstaart, houtduif, holenduif, steenuil. En dus een koekoek gehoord. Ik eindig met een foto die voor mij verrassend was omdat deze opeens heel dichtbij zat. Steltkluut, steenuil en tapuit waren bijzonder maar een klein pleviertje mag er ook wezen:

Kleine plevier