Nieuwe soort

De Planken Wambuis is een prachtig natuurgebied en vandaag was het helemaal genieten vanwege de heerlijke zon. Oké, het was wel fris en vanwege koude vingertopjes was fotograferen af en toe wat lastig. Aan de andere kant, die kou veroorzaakte bijzondere effecten op de plasjes water, her en der:

We waren nog niet zolang op pad, of we zagen een zwarte specht. Op zo’n moment zoek ik niet eerst de beste compositie of het juiste standpunt. Ik begin meteen te klikken, want voor je het weet is de vogel gevlogen. Dat bleek inderdaad het geval, maar dat lukraak plaatje schieten leverde wel een toonbaar resultaat op. Een stukje verderop was het een gekwetter van jewelste in de hoogste boomtoppen. Een groep sijsjes was daar aan het smullen van de lariks-kegels. Plots zag ik links iets bovenin een boom zitten, snel 3 foto’s gemaakt en weg was die. We herkenden ‘m niet en konden er ook niets van maken. Thuis de foto flink uitgesneden en wat blijkt: een kruisbek. Hoezee, een nieuwe soort. Het was een korte kennismaking, wat ons betreft voor herhaling vatbaar.

We liepen langs de bosrand op, uitkijkend over een prachtige vlakte met geelachtig gras. Dit zijn van die ogenblikken die je bijna niet kan vatten in een plaatje en maar moeilijk kunt uitleggen. Het zijn beleef-momenten.

Op een kruispunt in het bos liet een boomklever van zich horen en ook de kuifmees deed mee. Was meteen gezellig daar dus even de tijd genomen ze te bewonderen: