Niet slecht

We beleven mooie nazomerdagen en dan is het heerlijk om die in alle vroegte buiten te beginnen. Jeff en ik zaten om 7 uur op de fiets richting Binnenveld. We waren op tijd op de plek van bestemming en hebben de zon zien opkomen.

We fietsten richting het boomvalken-nest maar ze vliegen steeds verder uit, dus we keken goed om ons heen. En bovenin een andere hoogspanningsmast aan de andere kant van de weg zag Jeff iets zitten. De vogel zat erg hoog en de lichtomstandigheden waren niet ideaal. Maar wel duidelijk wit te zien bij de nek, dus boomvalk. Een paar honderd meter verderop bij het nest zaten er nog twee. Ze zijn dus nog ‘in den lande’. Bij het natuurhuisje weet ik sinds deze week de verstopplek van de steenuil, namelijk onder een dakpan. Als je het niet weet, dan loop je er zo langs want door de schaduw zie je niets. Maar die schaduw kan ik goed oplichten met het fotobewerkingsprogramma en dan is zijn staart duidelijk te zien.

Ehhh, zul je wellicht denken, verkeerde foto?! Want ik had het over boomvalken maar hierboven toch echt een foto van een slechtvalk. Bij het oplichten van de foto zag ik horizontale buikstrepen verschijnen en een boomvalk heeft verticale strepen. Wat blijkt, de eerste valk was een slechtvalk. Dat is nog eens een mooie verrassing! 3 soorten valken gezien vandaag, niet slecht.

Want even verderop zat een torenvalk-dame te dutten, ze wilde zeker lekker uitslapen en gelijk heeft ze. Deze tapuit echter had geen last van opstartproblemen, fier en alert had ze ons in de smiezen. Prachtig vogeltje.