Mystiek

Gisteren was mijn werkdag, maar het zou een mooie, zonnige dag worden. Het leek mij dat dit wel eens een mooie afsluiting van het zomerseizoen zou kunnen zijn dus in overleg met mijn collega ben ik later op de dag gaan werken en heb ik de ochtend doorgebracht in het Binnenveld.

De morgen begon mistig en erg koud. De zonsopkomst was niet echt fotogeniek, maar toen de zon eenmaal doorkwam ontstonden er bijzondere verschijnselen. Zo had ik op een gegeven moment een soort ‘halo’ om me heen, lastig om dat goed te fotograferen maar de lichtkring is wel zichtbaar. En even later zag ik een regenboog. Niet in de lucht maar op het veld. Eerst heel licht dus ik dacht dat ik ze zag vliegen. Later werd de kleurenboog steeds sterker en was het overduidelijk dat ik in de baan van die boog stond met links en rechts van mij de bekende regenboogkleuren. Wat een bijzonder verschijnsel, het deed best wel mystiek aan. Ik stond daar met een big smile en tranen in mijn ogen te genieten van deze ervaring.

Er zat een slechtvalk in de hoogspanningsmast en er vlogen ook torenvalken heen en weer. Regelmatig hoorde ik het geklepper van ooievaars, op een gegeven moment kozen ze het luchtruim wat een mooi plaatje opleverde.

Mijn vertrouwde vrind de steenuil zat op zijn post en om het huisje heen was het een drukte van belang vanwege rondvliegende zangvogeltjes. Deze tjiftjaf bleef eventjes rustig zitten, ook fijn.

Al fietsend kwam ik langs een weiland met daarin een paar reigers (dat is normaal), een kraai (niets vreemds) en een kiekendief (huh…?). Als ik gewoon door was gefietst zouden ze wellicht zijn blijven zitten maar ja, ik wilde die kiekendief uiteraard vastleggen. Een mooie kans van zo dichtbij. De reigers bleven sto├»cijns staan, de roofvogels vlogen op. De kiekendief kwam nog wel terug en bleef even op een afstandje zitten. Ik denk dat er een prooi in het veld lag, zoals je ziet fladderen er wat veren aan zijn poot.

Het was redelijk rustig onderweg tot ik bij de Kooiweg aankwam. Nu vind ik het al snel druk, maar zelfs iemand anders maakte er een opmerking over. Ben er dus niet lang gebleven maar wel lang genoeg om een nieuwe soort te spotten. Zomaar in het topje van een lage boom zat deze roodpootvalk. Geen broedvogel in ons land (broed in Oost-Europa), een doortrekker dus. De najaarstrek is nu op gang en dan heb je kans om deze mooie valken waar te nemen. Het is een juveniel, op weg naar zuidelijk Afrika. Een beetje uit de richting dus maar dat zal vast wel goed komen. Goede reis, kleintje!