Mystery

6 Uur in de ochtend: Kom naar buiten… waar de vogeltjes fluiten! Het beste moment om naar vogels te kijken en luisteren is de vroege ochtend. En laat ik nou net lekker vroeg wakker zijn dus hupsakee eruit. Gelukkig ziet Jeff het ook wel zitten om op dit bizarre tijdstip op te staan en zo zijn we kwart over 7 op de plek van onze bestemming: Lingezege Oost (bij Arnhem). Dit stuk natuurgebied ziet er best ‘aangelegd’ uit maar dat boeit de vogels gelukkig niet. We lopen richting het vogelscherm met uitzicht over een plas en ondertussen scoren we al aardig wat soorten waaronder de veldleeuwerik. Verder zitten er veel grauwe ganzen met grote hoeveelheden jonkies.

Grauwe ganzen met kroost

Bij het scherm aangekomen staan al 4 mannen die op het punt staan om weer op te stappen, dat komt dus goed uit anders is het daar wel erg dringen. Ze wezen ons nog even op de kanoet, op zich geen zeldzame vogel maar wel bijzonder op deze plek. De kanoet hoort thuis aan de kust en is misschien wat uit koers geraakt door de harde wind van een paar dagen geleden. En dan… een misthoorn. Hoemp. Hoemp. Jawel, de roerdomp. Die zie je zelden maar hoor je des te beter. Op de plas veel visdieven, kokmeeuwen en kluten. Een behoorlijk zwart-wit kleurenpalet. De kanoet zorgt voor de nodige kleur.

Naast het prachtige gehoemp van de roerdomp hoorden we in de verte ook nog een koekoek. Nog zo’n mystery-bird, duidelijk te herkennen aan het geluid maar zien, ho maar. Hoewel, op een gegeven moment zie ik iets vliegen dat lijkt op het silhouet van een valk. En het kwam uit de richting van het gekoekoek. De vogel vliegt in de verte een boom in en gaat vrolijk door met zijn zang: KOEKOEK. Yes! Gehoord, gezien én gefotografeerd. We hebben 38 verschillende soorten op de teller staan.

We stappen in de auto en rijden nog even naar Lingezege West. Daar waren zilverplevieren gezien. Aangekomen op de parkeerplaats zeg ik nog tegen Jeff: ‘Denk je dat hier wel iets zit?’ Het zag er namelijk een beetje kalig uit, ook weer behoorlijk aangelegd. Kijkend naar links zie ik iets in het water zwemmen. Een otter?! Verrekijker in de aanslag en ik zie een bruin beest uit het water komen. Het werd steeds groter en kreeg voor mijn gevoel zeehonden-proporties (de kijker vergroot behoorlijk ;-). Het blijkt een bever te zijn die heel relaxed gaat zitten knagen aan takken. Dit geloof je toch niet…maar het is echt waar:

Bever

En zo begonnen we onze ronde door Lingezege West waar we nog eens 13 nieuwe soorten zagen waaronder een paar paapjes en lepelaars. Die zien er heel grappig uit, met een kuif, als ze hun kop in de veren hebben gestoken:

Wat een dag, we hebben heerlijk gevogeld en gaan voldaan naar huis!