Mini-maxi

In Laarsenberg moest je wezen vandaag: Palla’s boszanger, goudhaantjes, vuurgoudhaantjes, houtsnip, middelste en kleine bonte specht om maar even wat te noemen. En wij waren er, zeker weten. Alleen… we hebben meer vogelaars gezien dan vogels. En geen van bovengenoemde bijzonderheden. Verder was het vrij donker, een zachte miezer en veel loslopende honden. Allemaal zaken die vogelen er wat mij betreft niet leuker op maken. Toch was het niet allemaal misère. Want we hebben een heel aantal o zo gewone maar super leuke staartmezen gezien:

Deze mezen hebben een ieniemini snaveltje en een staart die langer is dan zijn lijfje. Het zijn echte ‘socio’-vogels, je zult ze niet snel helemaal alleen aantreffen. Veel onderling geklets en even wachten als er iemand achter blijft.

Pimpelmezen spreken me ook altijd aan. Ze zijn iets kleiner dan de koolmees en hebben een fiere, parmantige houding. Gewoon een lekker fel ding. Deze zat pas in onze tuin de boel te inspecteren:

Zoals je ziet ook met een hele kleine snavel. Maar door het pittige karakter laten ze zich niet zomaar uit het veld slaan, als het moet kunnen ze hun mannetje staan.