Metselaar

In alle vroegte zijn Jeffrey en ik vanochtend naar het Deelerwoud gereden. Dit natuurgebied ligt voor het grootste gedeelte in de gemeente Ede en een klein deel in de gemeente Apeldoorn. De zon was net op en meteen al bij het begin ontdekten we leuke soorten. Zoals de bonte vliegenvanger, er waren twee exemplaren rondom een vogelhuisje aan het zingen en foerageren. Wellicht komt daar een nestje uit voort.

Even verderop zat een boomklever óp een nestkastje. We kregen de gelegenheid om rustig wat foto’s te nemen en toen ging hij aan de slag. Want de boomklever staat erom bekend om de opening van de nestholte precies op maat te maken. Dat doet hij door met modder het gat dichter te metselen. Blijkbaar een favoriete bezigheid, want ook als de opening de juiste grootte heeft, metselt hij er nog op los.

In het gebied ligt een groot stuk open terrein, daar kun je langs de randen omheen lopen. Laten we hier nou een beflijster spotten! Dat is wel een hele leuke waarneming. Het gaat om een doortrekker, op weg naar zijn broedgebied. Het ging te snel om een bewijsfoto te maken, maar we stonden ongeveer hier toen de beflijster overvloog.

Naast de open vlakte ligt veel bosachtig terrein en dat was aangenaam wandelen.

Op sommige plekken bloeide een mooi mosplantje, dat gaf een vrolijke oranje kleur aan het verder groene geheel.

Bijna weer terug bij de auto ontdekten we ook nog een boomholte waar een paartje glanskoppen voorbereidingen troffen voor de start van een gezinnetje. Glanskoppen zijn standvogels en dus blijvers, ook in de winter. Ze hebben geen behoefte aan ontdekkingsreizen en blijven in hun vertrouwde omgeving. Oost West, thuis best!