Laatbloeier

De koekoek liet zich in eerste instantie niet horen, langs het Valleikanaal. Dat voelde wel een beetje ‘kaal’ aan , moet ik zeggen. Ik was eraan gewend geraakt zijn indringende roep langs het hele pad te horen. Maar niet getreurd, de bosrietzanger heeft een leuker repertoire en kon ik van redelijk dichtbij fotograferen. Later zat deze rietzanger ook volop te flierefluiten tussen de vliegjes. Je kunt zo goed het verschil zien, de rietzanger heeft een duidelijke witte wenkbrouwstreep in tegenstelling tot de bosrietzanger.

Wat mij erg opviel vanochtend was de drukte die wulpen en grutto’s maakten. Eigenlijk dacht ik dat ze met baltsvluchten bezig waren, in ieder geval was er een grutto die dansend door de lucht ging. Maar ik heb het net even opgezocht en las op de website van de vogelbescherming dat zowel de grutto als de wulp één legsel per jaar heeft. Dus of er waren een paar laatbloeiers die nu nog een vrouwtje moesten versieren of het waren vooral verdedigingsvluchten die ze maakten. Hoe dan ook, het was een boeiende gezicht.

Wulp

In een sloot aan de Kooiweg was een meerkoet-kuiken zelf wat aan het pierewaaien met voedsel zoeken, maar het fijnste is toch als ‘moeders’ voor het eten zorgt:

En dit jonkie tureluur was al behoorlijk zelfstandig bezig en had vooral geen hulp van pa of ma nodig.

Bij het zien van deze kievit op het nest, dacht ik ook meteen aan een tweede leg. Dat kan, want kieviten hebben soms twee broedsels per jaar. Vanaf begin maart tot in juni is de eileg met als piek eind maart tot begin mei. De broedduur is 26-29 dagen en de jongen zijn met 35-40 dagen vliegvlug. Een tweede leg zou dus prima kunnen of dit gaat toch ook om een laatbloeier, maar beter laat dan nooit.

Kievit