Kopzorgen

Het plan was om vroeg naar natuurgebied Palmerswaard te gaan, in Rhenen. Het eerste gedeelte van ons plan is gelukt maar op bestemming aangekomen, bleek het toegangshek omhangen met een flink slot: afgesloten wegens hoog water. Toch nog een paar tjiftjafs mee kunnen pakken, die in het weiland in een wilg aan het rondfladderen waren. Ik denk dat er wat jonkies bij zaten. We besloten verder te rijden, naar Wageningen. Ondertussen nog even als tussenstop naar de Blauwe Kamer. Maar ook daar was het looppad voorlangs afgesloten. De reden was overduidelijk want het pad was een waterweg geworden. Ook hier vloog nog van alles rond en in een boom zaten tig huismussen zich te poetsen. Tja, dat moet ook gebeuren.

Na deze break door naar Wageningen, naar de parkeerplek waar we al vaker hadden gestaan, dicht bij de ingang van het natuurgebied. Komen we ineens een waarschuwingsbord tegen: niet parkeren, boete EUR 100. We twijfelen of het ook om de parkeerplek gaat waar wij wilden staan. Voor de zekerheid naar het begin van de straat gereden en jawel, ook daar een ‘Verboden te parkeren’-bord. Nou zeg, het valt niet mee vandaag.

Daarom besluiten we het hogerop te zoeken: de Grebbeberg. Geen last van water en altijd wel plek om te parkeren bij de militaire begraafplaats. We lopen daar het bos in en horen/zien van alles en nog wat: uil, bonte spechten, boomklevers, koolmezen, haviken. Van bovenaf is goed te zien dat de Nederrijn buiten zijn oevers is getreden.

Vanaf de Grebbeberg zicht op de Nederrijn

Na het avondeten zag ik ineens een dikke rups bij ons in de tuin liggen, zomaar op de tegels. Nu heb ik me er de laatste dagen wat meer in verdiept, ook vlinderwereld is machtig interessant. Deze rups leek niet helemaal oké te zijn, er ziet iets geks op zijn koppie. Ik heb wat foto’s gemaakt en daarna de rups in een pol leliegras laten vallen, hopelijk gaat het goed en kan deze rups toch verpoppen. Op Waarneming.nl kun je ook andere dieren determineren, dus ik heb een foto van de rups geüpload. Het blijkt om een lindepijlstaart te gaan. Deze nachtvlinder houdt vooral van lindebomen en heeft een pijl op zijn ‘staart’. Logische naam dus. Op de foto’s zie je heel goed de buikpoten, segmenten en ademhalingsopeningen.

Rups van de Lindepijstaart