Komkommertijd

Het is alweer even geleden dat ik naar het Binnenveld ben gefietst, vanochtend dus lekker vroeg eruit om de zonsopkomst mee te maken. En koud dat het was, gelukkig had ik mijn ‘schapenvachtje’ (een wit dik vest) én windjack aan. Er was een klein beetje mist die vrij snel wegtrok toen de zon er eenmaal doorkwam.

Het is echt een verschil met het voorjaar wat de hoeveelheid vogels betreft, toch wel komkommertijd noemen we dat. Maar gelukkig zat het uiltje op zijn post. Alsook een vogel ver weg in de boom die ik eerst niet kon benoemen. Op waarneming.nl kun je foto’s uploaden en dat komt er ook een voorspelling om wat voor vogel het gaat. Hij kwam nu met havik en in eerste instantie kon ik dat niet geloven, want die heeft horizontale strepen. Maar bij het bekijken van google-afbeeldingen zie ik dat de juveniele versie verticale strepen heeft, zoals op de foto. Weer wat geleerd. In het watertje daar vlak bij zag ik aan de waterkant ook een roofvogel. Het leek mij dat deze buizerd wat mankeert, de vogels in de plas maakten zich totaal niet druk om dit exemplaar.

Op de fiets heb ik mijn camera omhangen, het komt regelmatig voor dat er onverwachts iets te spotten valt. Zo ook deze (andere) buizerds, die even met elkaar aan het converseren waren. Op het keerpunt van mijn rondje waren een aantal torenvalken aan het jagen en deze zat in de boom. Misschien een jong exemplaar die af en toe nog wat lekkers krijgt van pa en ma.

Op de Kooiweg vloog best wat klein spul heen en weer. Putters, graspiepers en gele kwikstaarten. Deze jonge putters zullen van de tweede leg zijn. Nadat ze zijn uitgevlogen worden ze nog ongeveer 10 dagen gevoerd.

Het water aan de Kooiweg is helemaal opgedroogd. Ik maakte er een foto van en had al in mijn hoofd om te schijven dat het zo beduidend een stuk minder interessant is wat vogels betreft. Komt er ineens een boomvalk met een noodvaart voorbij, achter de piepers aan. Paniek! Hij had geen succes maar het was wel even een gaaf actie-momentje.

En ik weet bijna zeker dat ik een kwartel heb zien vliegen. Vanachter mij vandaan kwam een vogel, kleiner dan de patrijs maar wel die vorm, laag overvliegend voorbij en dook het hoge gras in. Tjonge, hoezo komkommertijd…

Om nog maar in die sferen te blijven, hierbij nog een update van de moestuin. Super leuk om je eigen groenten te kweken, oogsten en eten. Een aanrader! Het kost ook wel wat tijd maar dan heb je ook wat. Aan 1 courgetteplant komen zoveel vruchten dat je ze bijna niet weg-gegeten krijgt. De snack-komkommertjes hebben hun beste tijd gehad maar af en toe kunnen we nog wat plukken. De pompoen gaat als een tierelier, daar hebben we 2 planten van en moeten zoeken naar ruimte om de stengels naar toe te leiden. Hopelijk kunnen we over een poosje lekkere pompoensoep ervan maken. Het bloemengedeelte is uitgedund, ik heb aardig wat verse boeketjes kunnen maken en ook om te drogen zit er leuk spul tussen. Ik voel me echt rijk als ik met zo’n plukboeket naar huis loop.

De tuinfoto op de eerste dag van de nieuwe maand is er niet van gekomen omdat we op vakantie waren. Alsnog een verlate overzichtsfoto. Links in de Acer zie je een voederhuisje hangen. Dat is nieuw en terwijl ik dit schrijf doen vier mussen zich te goed aan de zaadjes. De koolmees is kieskeuriger want als deze op het randje zit, vliegen de zaadjes alle kanten op. Het lijkt erop dat hij de minder lekkere zaadjes eruit mikt. Tja, zo gaat het wel hard. Maar wel lekker voor de grondscharrelaars.