Ketsende keien

We hadden voor vandaag besloten om een klompenpad te gaan lopen en kozen voor het Breeschoterpad in Renswoude. Om een beetje door te kunnen lopen, besloten we de verrekijkers thuis te laten en alleen de camera’s mee te nemen. Fout dus. We waren nog maar net op pad of de vogels vlogen ons om de oren. En als ras-vogelaar kun je dan echt niet doorlopen, je blijft toch telkens kijken en luisteren naar al dat moois. Vaak zagen we van één soort twee exemplaren om elkaar heen fladderen, logisch in deze paartijd maar wel leuk om te constateren. Waar je echt niet omheen kon, was de zwartkop. Ze zijn weer volop aanwezig, terug van weggeweest en laten goed van zich horen. Zodra je het geluid van ketsende keien hoort, dan weet je dat er een zwartkop in de buurt zit. Kan niet missen.

Het is grappig om te merken dat als je meer in de natuur en met de natuur bezig bent, je kijk op de dingen ook verandert. Vroeger vond ik zo’n groen grasveld prachtig, nu vind ik het jammer dat er niks bloemigs tussen staat. Een biljartveld is niet aantrekkelijk voor weidevogels, insecten en dergelijke. Adoe, zo saai! Hoewel die verschillende soorten bomen met diverse tinten groen dan wel weer voor een bijzonder plaatje zorgt.

Op het laatste gedeelte van de route kwamen we op een open veld met water. Iets eerder hadden we al een raaf tussen de bomen gezien en gehoord en nu kwam die zo overvliegen. Wat een beest, echt een oer-vogel die een diep aards geluid produceert. Prachtige ervaring die zich even later nog een keer herhaalde. Geen foto van kunnen maken maar dit moment staat in ons geheugen gegrift. Trouwens, een paar tellen eerder hadden we nog iets unieks meegemaakt. Er kwamen een aantal schapen in draf op me aflopen, ze bleven op een paar meter afstand staan. Een jonge dame kwam dichterbij met een klein geitje in haar armen. Om haar heen huppelden er nog een paar rond. Ze riep de schapen en samen liepen ze een stukje verder. Daar leegde ze een emmer voer op de grond en ging ze er gezellig bij zitten terwijl de mini-kudde zich tegoed deed aan hun tractatie. Waar maak je dat nou mee? Precies, op het Breeschoter-klompenpad in Renswoude, of all places.

Hier vloog de raaf over, ter hoogte van de boomtoppen.
De jongedame op stap met haar mini-kudde.