Jeuk

Vandaag nog maar eens een poging gewaagd op de Plantage. Het was bewolkt en weinig wind, prima voor foto’s. Felle zon is vaak lastig vanwege de harde schaduwen. Ook is het niet fijn als je precies tegen de zon in naar een vogel zit te turen. Dan worden het zwarte silhouetten. Nee, dan is dit beter.

De start was bijzonder, Jeffrey had de telescoop meegenomen. Bij het uitladen kwam hij erachter dat hij het verkeerde statief had gepakt. We wonen niet ver hiervandaan dus hij is teruggegaan en ik ging al op verkenning uit. Het werd meteen spannend want even verderop stond een rund dat last had van ik weet niet wat. Hij was aan het loeien en schurken tegen de boom aan, daar liep ik toch echt een blokje voor om. Op die alternatieve route kwam ik een bijtring tegen in de boom. Handig voor als de kleine last heeft van doorkomende tandjes die jeuk of pijn veroorzaken. Kan me niet voorstellen dat iemand die verloren ring nog gaat zoeken maar oké. Ook last van jeuk had het donkere damhert-mannetje. Dat gewei is een handig krab-apparaat al moet je dan ook wel soepele nekspieren hebben ;-). Om hem heen graasden twee vrouwtjes, leuke waarneming. Jeff was inmiddels weer op locatie en liep wel de gewone route. We konden naar elkaar zwaaien.

Ineens zie ik een grauwe klauwier. En wat gefladder in een struik met nog meer heen en weer vliegend ‘spul’. Blijkt een paartje te zijn met drie jongen. Prachtige vogel die zijn naam dankt aan de gewoonte om prooidieren aan de doornen van stekelige struiken te spiezen. Lekker hapje voor later. Op onderstaande foto’s is te zien dat de oudervogels op van die doornige takken zitten. Ze hebben een haaksnavel waarmee ze hun prooi kunnen ontleden.

Het menu bestaan uit grote insecten die we ze ook uit de lucht zagen plukken. Verder hagedissen, kleine zoogdieren en jonge vogeltjes. Zowel pa als ma deden flink hun best het kroost van voedingsrijke hapjes te voorzien. Af en toe vlogen de jongen wat rond maar lieten zich vooral nog lekker verwennen door de ouders. Je kunt op de foto’s zien dat de jongen groter en dikker zijn dan hun ouders.

De telescoop heeft een groter bereik dan mijn camera, Jeff maakte een leuk filmpje met zijn mobiel (die kan op de scoop bevestigd worden). Pa klauwier heeft net iets in het bekkie gestopt van zoon/dochterlief.

Als afsluiter wil ik toch nog de braamsluiper laten zien. Die zat in de braamstruik (logisch) zijn kenmerkende tikkende geluid te produceren. Geen spectaculair deuntje of opvallende kleuren maar gewoon leuk is ook prima.

Braamsluiper