Indruk

Volop zonneschijn in de vroege ochtend. Het belooft een warme dag te worden, hommels waren druk in de weer met het verzamelen van nectar. De grote hoeveelheid vogels neemt duidelijk af in vergelijking met de vroege lentemaanden maar een aantal vogels zijn duidelijk nog bezig indruk te maken, zoals deze rietzanger. Zijn gevarieerde zang was van heinde en verre te horen. En de blauwborst deed ook erg zijn best wat looks en zang betreft.

Teruglopend naar mijn fiets deed eerst een grutto moeilijk maar die kon ik nog wel geruststellen dat ik toch heus niets deed en vermanen dat hij zich niet zo moest aanstellen. Ik op het pad, hij in de wei… wat was het probleem?! Maar toen kwamen er een heel stel koeien op een holletje op mij af en dan is het een ander verhaal. Niks toespreken maar snel uit de voeten maken. Want er zat maar een dun draadje tussen hen en mij en ik had geen idee waarom ze zo raar deden. Kolder in de kop of misschien was het mijn rode jas of het lekkere weer. Eerst kreeg ik de indruk dat het om mij ging maar verderop in de wei waren er ook koeien aan het bakkeleien dus het zal toch met iets anders te maken hebben gehad. Het maakte in ieder geval indruk, helemaal toen er hoeven werden geschraapt in het zand.

Bij een struik waar de bosrietzanger zich had gepositioneerd heb ik een hele poos geprobeerd deze leuke zanger te fotograferen maar hij bleef zich verschuilen tussen de takken. Dit in tegenstelling tot de putter, die best even wilde poseren in het hoogste topje. Op de terugweg ook nog deze jonge ooievaars gespot. Hun ouders zijn de hort op, dat doen ze pas drie weken na het uitkomen van de eieren. Vóór die tijd broeden beide ouders om beurten de eieren en voeden ook beide de jongen. In die periode zullen ze het nest niet alleen laten en lossen ze elkaar af om voedsel te zoeken. Als één van de ouders niet op het nest terugkeert, dan is het voorbij. Want de andere ouder blijft op het nest wachten en zal uiteindelijk met de jongen verhongeren. Jonge ooievaars zijn na 2 maanden ‘vliegvlug’. Afhankelijk van wanneer de eieren zijn gelegd vliegen ze in juni of juli uit. Dan krijgen ze nog wel wat hulp van hun ouders om voedsel te leren zoeken. Tegen eind augustus kleuren de poten en snavels ook rood.