Gevuld

Sinds we van vogels kijken onze hobby hebben gemaakt, zijn onze weekenden goed gevuld. Vanochtend hebben we een Klompenpad gelopen, in Ederveen (of all places). Auto geparkeerd achter de Plus-supermarkt, een vreemd startpunt zo midden in een plaatsje. Maar al snel liepen we een hek door en daar begon het echte werk.

‘De paden op, de lanen in’, is toepasselijk voor deze wandeltocht. Langs weilanden, door boslaantjes, stukje weg en weer de natuur in. We hebben een aardige hoeveelheid vogels gezien, maar niet genoteerd dit keer. Ook geen aparte soorten, wel een grote bonte specht en een bedelende jonge merel. Wat verder op de route vloog er een torenvalk (vrouw) over. Dat was dan weer even zo’n wauw-momentje.

We gaan toch wel een beetje richting komkommertijd wat vogels kijken betreft. Het (vroege) voorjaar en de herfst zijn dé seizoenen. Het leuke is wel dat er nu zoveel andere beestjes te zien zijn, dat we nog net zo veel bezig zijn met kijken en foto’s maken. Dit klompenpad is 13 kilometer, Jeff wilde ‘m al inkorten maar na bijna twee uur hadden we nog geen 5 kilometer afgelegd. We hebben dus nog meer afgesneden van de route. Tja, wat wil je ook als je dit allemaal tegenkomt:

En wat te denken van het landkaartje, een vlinder die er ingeklapt mooier uitziet dan wanneer hij zijn vleugels spreidt. Je hebt een voorjaarsvorm (oranje vleugels met donkere vlekken), een zomervorm (zoals hieronder) en een tussenvorm (donker zoals hieronder maar dan met meer oranje). Aangezien het net zomer is, hebben we hier te maken met een ‘vers van de pers’ exemplaar. Wat is de natuur toch machtig interessant.

Ergens halverwege kwamen we er al pratend achter dat we dit weekend al 3 jaar vogelaars zijn. Destijds zijn we een weekendje weg geweest in Halle. Ik had een boek gelezen van Arjan Dwarshuis, een fervent vogelaar. Dat leek me ook wel wat, dus we namen geleende verrekijkers mee en daar in de tuin zagen we onze eerste putter. Verkocht. De start van onze gezamenlijke hobby die we hopelijk tot in lengte van jaren mogen beoefenen. We hebben elkaar gefeliciteerd met ons 3-jarig jubileum, daar op het bospad.

Op de terugweg zijn we langs een kwekerij gereden en hebben 7 stuks Agastage-planten gekocht. Van de soort Blue Fortune. Het gat is zo weer mooi gevuld. Ik heb de Allium verpoot, misschien waren de pittige knolletjes wel de oorzaak van de vreemde verwelkingsziekte van de Agastage’s Black Adder. Hopelijk gaat het nu goed!