Genieten

Afgelopen week heb ik een paar hele mooie zonsopkomsten gemist, volgens Jeff. Gisteren moest ik werken, maar werd wel aangenaam verrast met een prachtige dubbele regenboog, meteen na het opstaan. Vanuit het zolderraam deze foto kunnen maken. Wat een mooi begin van de dag!

Vanochtend hoopte ik in het Binnenveld op zo’n rode wolkenlucht, maar dat liep even anders. Het was donker, de lucht vol grauwe wolken en er stond best wat wind. Dit zou zomaar zo’n dag kunnen zijn waar niets over te schrijven valt, een niks-an-dag. Mede omdat er her en der grote machines aan het maaien waren. En toen kwam er ook nog eens iemand bij het jagershuisje één en ander inspecteren. Kansloos hier, dacht ik… Nou, het steenuiltje liet zich inderdaad niet zien. Maar opeens, daar een buizerd. En vlak eronder een torenvalk. Een kiekendief en achter haar langs een grote zilverreiger. De lucht trok open, er kwamen mooie wolken tevoorschijn en ook de zon deed weer mee:

Het grote genieten was begonnen en hoewel ik eerst dacht snel te vertrekken, ben ik uiteindelijk nog lang gebleven. De torenvalk vloog eerst op afstand, maar kwam steeds wat dichterbij. Op het laatst zo close dat we ‘oogcontact’ hadden.

De Kooiweg was ik in alle vroegte gepasseerd omdat daar ook grote machines klaarstonden. Maar deze ervaring dat het soms zomaar meevalt, deed mij ertoe besluiten toch de hobbelige weg in te slaan. En vlak bij de maaimachine liepen ze, de ooievaars. Die konden makkelijk aan een maaltje komen, in dat gekortwiekte veld vallen prooidieren des te meer op. Ook hele groepen spreeuwen en kievieten streken in het kale veld neer. Met aan de rand van die flinke bergen maaisel. Sommige roken een beetje naar pepermunt, andere stonken naar rottend plantenafval.

Er waren opvallend veel tapuiten in het gebied. Onderweg had ik ze al gezien en ook hier zaten er heel wat op paaltjes, de afvalbergen en in het veld. Het zullen doortrekkers zijn, die vinden hier genoeg voedsel voor het oprapen. Leuk dat ik ook een mannetje zag (rechts), zo kun je het verschil goed zien:

Een havik vloog voorbij, paniek bij de spreeuwen die massaal de lucht in gingen. De havik zie je onderaan in het midden van de foto. Ik heb niet gezien of hij een spreeuw uit te lucht heeft geplukt. Verder was een groepje watersnippen testrondjes aan het maken, zo leek het. Wellicht ook ter voorbereiding op de lange trek naar het warme Afrika. En de kievieten stegen ook heel wat keren op om vervolgens weer in het veld te landen.

Tenslotte nog een blik op de kaalslag. Lekker overzichtelijk zo. Als je alles laat gaan, dan is dit gebied in een paar jaar helemaal dichtgegroeid. Dus wel goed, maar toch is het even wennen…