Gelokt

Het is een natte boel buiten, maar van al dat binnenzitten word je ook niet vrolijk (ik niet, tenminste). Dus de paden op, de lanen in. En wel van de Planken Wambuis. In het bosgebied is het wellicht wat minder drassig dan in de uiterwaarden. We zagen al vrij snel een sperwer. Ver weg en hoog in de boom, maar toch… leuke waarneming. En een blauwe kiekendief, die laag tussen het struikgewas op zoek was naar een lekker maaltje.

Donkere, dreigende wolken gecombineerd met felle opklaringen zorgden voor een mooie lucht:

Langs het ‘hoofdpad’ staan allemaal beukenbomen. Grote aantallen mezen, vinken en kepen deden zich tegoed aan gevallen zaadjes op de grond. Toch moet je nog goed kijken, vooral kepen hebben een goede schutkleur:

Zoek de keep!

Hier vlakbij stonden een heel aantal paarden, ze hielden ons in de gaten en ik hen. De tweede van links krijgt denk ik een veulentje, zij heeft zo’n dikke buik…

In het open veld graasden ook koeien. Van die grote zwarte, met fikse horens. Nu zagen we over het hoofdpad een blauwe auto aankomen, met voer in de achterbak. Dat bleek voor de koeien te zijn. We hebben dit even bekeken en zijn daarna verder gelopen het tegenovergestelde gebied in. Laat daar nou ook die blauwe auto ons pad weer kruisen. Raampje open en er werd aangegeven dat we beter even een andere route konden nemen. Want hij ging weer de koeien voeren. En dan komen er wel een heel aantal van die grote grazers in draf aangerend. Kun je beter op een afstandje bekijken, dan er middenin zitten. Wat blijkt, het voer was niet bedoeld om hun menu aan te vullen, maar om ze te ‘lokken’ naar een andere plek. En dat werkt blijkbaar prima. Want even later vertrok de auto weer en de hele meute ging erachteraan. In de laadbak lag nog meer voer, dat werkte prima als lokmiddel. Geen idee waar ze helemaal naar toe moesten, maar het was leuk om te zien hoe dit werkt!

Het werd steeds donkerder en wij liepen richting de auto. Moesten nog wel even een blubberig gedeelte trotseren en kwamen net op tijd weer op de parkeerplaats, waarna er een fikse bui losbarstte. Nog meer nattigheid.