Drukte

Afgelopen week een aantal Binnenveldtochten kunnen maken. Opvallend is dat er steeds meer mensen door het gebied struinen. Soms iets té veel, maar ja… Gelukkig waren er ook grote aantallen vogels te zien, dat vergoed heel wat. In een weiland aan het begin van het gebied was het een drukte van belang.

Hierboven een zoek-plaatje waar zes verschillende soorten op te vinden zijn. Helemaal onderaan deze blog staan de soorten vermeld. Achter het dijkje, bij de paaltjes, vond ik nog wat grote Canadese ganzen. Het linker exemplaar is anders dan gebruikelijk. Normaal is de kop zwart met een witte vlek. Ook de nek is zwart. Maar deze heeft een witte kop en deels ook een witte nek. Bijzonder.

Even verderop waren een heleboel meerkoeten aan het ‘grazen’. Ik zat hier op mijn hurken en de hele bups liep rustig mijn kant op. Zo beleef je echt de natuur, als ze ongestoord hun gang gaan.

Je kunt aan de foto’s zien dat het een wat grauwe dag was, de lucht was kleurloos. Een wereld van verschil met de volgende dag, die begon met een prachtige kleurenexplosie:

Er stond weinig wind, waardoor het water een ‘gladde uitstraling’ had. Dan nog de weerspiegeling van de lucht erin en het plaatje is compleet:

Voor de verandering zat Rakker eens niet in de goot, maar in de boom. Wat een mini-uil is het toch, net iets groter dan een merel. Klein maar fijn.

Deze torenvalk speurde vanuit de hoogte de grond af. Met succes, want even later dook hij het gras is en had hij een prooi (muisje?!) te pakken. Verder heb ik op twee plekken een waterral gespot, één hele schuwe die niet gezien wilde worden. De ral in de sloot was heel wat vrijer, hoewel hij voornamelijk tussen de rietstengels bleef foerageren.

Ten slotte vanmiddag nog een frisse neus gehaald, het was bewolkt met opklaringen. In een weiland zaten enorme aantallen ganzen, die gingen twee keer massaal de lucht in. En dan moet je er dus ook al dat ‘gegak’ bij bedenken. Machtig mooi is dat. De zon stond al laag en een aantal kolganzen kwamen met een wijde boog weer aanvliegen, met het zonlicht op de flanken.

Zoekplaatje: kolgans, grauwe gans, zwarte zwaan, knobbelzwaan, ooievaar, grote zilverreiger.