Dapper

Laten we maar beginnen bij het begin, namelijk de maan die vanochtend vroeg nog goed zichtbaar was. Deze ontwakende houtduiven zaten precies op de juiste plek. Nou ja, ik moest wel wat naar links, rechts, voren, achteren, iets omhoog, nee toch beetje lager… ja zo, precies goed (zie je mij al heen en weer lopen met de camera, gelukkig was het nog vroeg ;-)). De maan en duiven liet ik achter me en aangekomen op het Binnenveld werd ik verwelkomd door de opkomende zon. Good morning!

Hier waren niet veel vogels te zien maar op de Ketelweg werd het spannender. Een torenvalk zat op een lage paal in het weiland. Even later verkaste hij naar een hogere uitkijkpost. In de berm ervoor zag ik telkens wat tevoorschijn schieten en weer terug. Het was vrij ver weg, ik dacht aan een muis, maar daar was het te groot voor. Ik maakte er wat foto’s van om later naar te kijken. Wat blijkt: deze wezel is helemaal niet zo bang als het spreekwoord doet vermoeden! Gelukkig had de valk ‘m niet in de gaten.

Verder zaten er fleurige vogels zoals roodborsttapuiten en putters. De dames kwikstaart en tapuit knallen niet wat kleur betreft maar zijn natuurlijke schoonheden.

Op naar de boomvalken. Tenminste, dat hoopte ik. Jeffrey heeft vorige week een aantal exemplaren kunnen fotograferen bij het nest. Geen idee hoe lang het duurt voor ze uitvliegen en of ze dan in de buurt blijven of meteen de vleugels uitslaan om een eigen stek zoeken…

Nou, het was vrij snel raak. Ze vlogen rechts boven me en lieten goed van zich horen. Het zou kunnen dat er in de lucht een maaltje is doorgegeven, ik zag er twee contact hebben waarna ze de boom in vlogen. Eentje vloog er recht over me heen maar ik was ze toch even kwijt. Na goed zoeken vond ik er twee in een enorme boom. De ene had iets tussen zijn poten en er dwarrelde wat veertjes naar beneden. Een vogel op het menu dus. Op goed geluk wat foto’s gemaakt, niet zo ver bij de boom vandaan maar zoals gezegd, die boom was erg groot en de valk zat flink hoog. Thuis zag ik dat de prooi een zwaluw was. Broer of zus valk was aan het protesteren omdat dat de maaltijd niet eerlijk werd verdeeld.

De bruine kiekendief is een stamgast geworden. Een beetje zoals de buizerd, die hoort er helemaal bij. En nu dus ook de kiekendief. Fantastische roofvogel die bij het kleinere grut voor veel onrust zorgt maar voor de vogelliefhebber een aanwinst is. Ik denk niet dat deze eenden op het menu staan maar je kan maar beter het zekere voor het onzekere nemen en wegwezen:

Op de een of andere manier kom ik steeds weer bijzondere dingen tegen hier. Zoals deze torenvalk, op zich geen unicum in deze contreien. Maar als je goed kijkt, zie je wat er ontbreekt: deze valk mist zijn rechter poot. Met zijn vleugel zorgt de valk voor een juiste balans. Dapper ding, hopelijk redt hij het.