Combineren

Vanochtend wilde ik een oude dame bezoeken die in het ziekenhuis in Ede ligt. Daar was ik dinsdag ook op de fiets naar toe geweest en kwam er toen achter dat het heel goed te combineren zou zijn met een rondje Binnenveld. En dat bleek helemaal juist.

De plas aan de Kooiweg was rijkelijk gevuld met voornamelijk stormmeeuwen. Best toepasselijk want er stond aardig wat wind waardoor zowel de vogels in de lucht als ik op mijn fiets het af en toe flink te verduren kregen. Er zat een torenvalk prachtig op een paaltje, maar die ging snel op de wieken en nam plaats in een hoge boom. Even later een duik naar beneden en daar leek zij (want het betreft een vrouwtje) toch iets te hebben gevangen.

Kijkend naar rechts zag ik groter ‘wild’ vliegen: een blauwe kiekendief. Wederom van het vrouwelijk geslacht. Prachtige roofvogel die vrij laag over het land scheert, op zoek naar kleine zoogdieren. Ze had er aardig de vaart in vanwege de kracht van de wind, maar was toch even van redelijk dichtbij te bewonderen.

Verder op mijn ronde nog een flitsende ijsvogel en wegduikende dodaars gespot en de knetterharde zang van de cetti’s zanger gehoord. Tjonge, veel moois op zo’n grauwe dag als vandaag.

Het bezoekuur begint om 11 uur, dus vanuit de weilanden op naar Ede. Ben erg blij met mijn elektrische fiets waardoor langere afstanden prima te overbruggen zijn en ook de fietsbrug bij Ede geen enkel probleem oplevert. Zonder motortje heb ik een bloedhekel (ja echt, meteen chagrijnig) aan heuvels, bruggen en eigenlijk alles wat maar omhoog loopt. Fikse tegenwind is ook irritant, maar dat is snel opgelost door er een ’tandje’ motorkracht bij te zetten. Hoezee! Kwam wel een beetje verfomfaaid aan in het ziekenhuis, met een bijzonder wild kapsel ;-). Beetje kammen met de vingers door het haar en zo moet het maar. De dame was erg blij mee te zien, verwaaid of niet.

Op de terugweg kon ik het niet laten nog een stuk Binnenveld mee te pakken. Weer wat torenvalken her en der, deze zat met de kop tegen de wind in te rusten op een tak:

Vanwege donkere luchten niet al te lang gebleven. Het spetterde wel wat op een gegeven moment. Regenbroek aangetrokken, maar het bleef bij druppels. Daarom toch nog even gestopt toen ik vlak bij huis langs de waterkant iets tussen de rietstengels zag hangen. Een nestje met eitjes. Helaas weet ik niet welke vogel zulke mooie nesten fabriceert, de eitjes zullen van vorig jaar zijn. Ben benieuwd of dit nest na een opschoonbeurt weer gebruikt gaat worden of dat de vogel gaat voor nieuwbouw. Hoe het ook zij, de natuur zit kunstig in elkaar.