Close

Gisteren een vroege start gemaakt in het Binnenveld. Het was rustig wat vogels betreft, er graasden wat reetjes in het veld en in de sloot dobberde een heel clubje eenden rond. Die zien er deze periode vrij bruin uit allemaal (vrouwtjes altijd al, maar nu ook de mannetjes. Als die straks weer een winterkleed ‘aanhebben’, dan zijn ze weer helemaal het heertje). Een aparte lucht dit keer, met een ‘vogel-v’ erin.

Verderop zorgde een heel arsenaal aan vogels voor wat spektakel. In een hoge boom zaten meerdere torenvalken, een sperwer, eksters en gaaien. Ze zaten elkaar achterna zonder de ander te verjagen. Alsof ze tikkertje deden.

Het steenuiltje was ook weer present. Dit keer niet in de dakgoot, hij had een plek iets hogerop uitgekozen.

Je ziet steeds meer vogelgroepen zich verzamelen. Binnenkort gaan deze boerenzwaluwen weer de lange tocht maken naar Afrika. Maar eerst nog voldoende krachtvoer binnen zien te krijgen en energie opdoen.

Vanochtend regen gehad en in de middag waren er buien voorspeld. Ik waagde het erop, paraplu en krukje mee zodat ik de nattigheid kon uitzitten onder de plu. Het fijne van dit weertype is, dat er lekker veel drama in de lucht zit. De bui waaide over dus ik had wel de lusten, maar niet de lasten.

In de verte stegen heel wat ooievaars op, ze cirkelden omhoog en kwamen zo over mee heen zeilen. Een aantal kwam ook weer terug, onderstaande draaiden steeds rondjes om elkaar heen. Verder massa’s ganzen die in een sliert overvlogen, soms zo dicht op elkaar dat je je verbaast dat ze elkaar niet uit de lucht vliegen. Ook nog twee sperwers vlak bij elkaar gezien en deze buizerds die af en toe zo close vlogen dat ze elkaar aan konden raken.

In onze eigen achtertuin hebben we ook een vogelfamilie die erg close is met elkaar. Deze huismussen zitten graag in onze Acer. Er is heel wat aanwas bijgekomen dit jaar. Fijn dat ze geen verre reizen maken, maar in de buurt blijven. Zo zorgen zij voor wat levendigheid in de saaiere wintermaanden.