Bui(t)en-radar

We waren gewend om als we op stap gingen, ook even naar buienradar kijken. Want je weet maar nooit… Regelmatig zijn we op stap geweest en bleek deze weer-voorspeller het mis te hebben waardoor we toch een bui over ons heen kregen. Of bleven we thuis en hadden we uiteindelijk makkelijk erop uit gekund omdat er toch geen spatje regen was gevallen. Eigenlijk kunnen we buienradar ook niet de schuld geven. Want het weer laat zich niet zo makkelijk voorspellen. Het ligt vooral aan ons, wij willen weten waar we aan toe zijn. Dat proberen we wat meer los te laten. Het buienradar-tabblad heb ik verwijderd uit mijn favorietenlijst. Nu kijken we naar buiten-radar. Gewoon naar buiten dus en ja, dat is net zo spannend. Soms gaat het goed, soms zijn we de ‘klos’. Toch voelt dit beter zo.

Vanochtend startten we onze wandeltocht door Palmerswaard met een heerlijk zonnetje. De torenvalk zat lekker in de spotlight en ook de putter kleurde mooi in de zon:

Toch begon het wat te betrekken en dat heeft direct effect op je foto’s. Deze kuifeenden moesten het al met minder licht doen:

… en even later was de zonnige ochtend verdwenen. Toch is dat niet altijd een nadeel. Juist met deze verandering van lichtomstandigheden kun je mooie plaatjes schieten.

In mijn vorige stukje schreef ik al over de zilverreiger, die van verre te zien is. Bij de volgende foto moest ik onderbelichten, terwijl het dus al aan de donkere kant was vanwege de dichtgetrokken lucht. Toch knalde het wit ervan af, net als bij de zwanen. Hier zie je van links naar rechts een aalscholver, twee knobbelzwanen, zilverreiger, 2 krakeenden (moeilijk te zien, hoor) en een blauwe reiger:

We hadden nog een leuk gesprek met een passant over bevers, kano’s en de kleinheid van de mens als het gaat om de kracht van de natuur. Bijzonder is dat, die onverwachte ontmoetingen en dat je als vreemden toch verbondenheid ervaart door je interesse in al dat moois om je heen.

Thuisgekomen konden we gewoon door met vogelen in eigen tuin. Houtduif, turkse tortel, mussen, spreeuw, vink, pimpelmees. Wauw en dan ook nog eens die prachtige kleuren van de Ginko, zelfs in het donker licht deze boom nu op.

Huismussen en een spreeuw