Bandering

Eerst in huis schoongemaakt, wat thuiswerk gedaan en daarna, hoe heerlijk, op de fiets richting het Binnenveld. De zon scheen en met een matige wind voelde het zeer aangenaam. Kijkend naar een buizerd in het weiland, hoorde ik opeens dichtbij in een boom geroffel. Onmiskenbaar een specht, even zoeken en jawel, daar zat die. Een mannetje grote bonte specht, te herkennen aan de rode vlek op het achterhoofd. Verrassende waarneming, zo langs de kant van de weg. Dieper de Binnenvelden in zag ik allemaal bobbels in het groene gras. Even goed kijken en tellen: zeven patrijzen waarvan er eentje zeer goed verstopt zat.

Vanwege het lekkere weer was het best druk, veel mensen op de fiets en ook aardig wat vogelaars. Ik ben een rustzoeker, dus mijd dan de ‘hotspots’ en fiets net zo lang tot ik een plekje vind ‘all by myself’. De fiets geparkeerd voor een hek en daar het natuurgebied ingelopen. Warme kleuren, wuivend riet en een torenvalk die de boel goed in de gaten hield.

Er loopt daar ook een vlonder, ik ging aan het einde zitten (zie onderste foto) en zag zo heel wat ganzen overkomen. De lucht betrok, maar je kunt goed het verschil zien tussen de grauwe ganzen en kolganzen. Die laatste soort heeft veel meer bandering op de buik. In de winter zitten er weilanden vol met gemengde groepen van deze ganzen, blijkbaar kunnen ze goed met elkaar overweg.