Absurd en bizar

Het bruggetje met aan de andere kant rietkragen ‘vol’ vogels.

Een prachtige dag om er lekker vroeg op uit te trekken: om 7 uur zat ik op de fiets richting het Binnenveld! Daar aangekomen eerst maar eens naar het bruggetje gelopen. Er was al genoeg te zien:

Niet alleen de vogels waren mooi om te fotograferen, het landschap was ook prachtig met het zachte tegenlicht en de toch al wel herfstige kleuren…

Teruglopend naar mijn fiets, gaat er een graspieper op het hek zitten. Dit gebeurt zeer regelmatig en ik heb dan ook veel foto’s in deze setting. Maar nu klopt er iets niet helemaal… bij dit vogeltje ontbreekt een tweede pootje. Zo te zien kan deze pieper er prima mee uit de voeten.

Dan ga ik met de fiets de Kooiweg op. Ook hier weer graspiepers. Er gaat er één prachtig zitten poseren. Tja, dat zijn dan van die onverwachte ‘lucky shots’:

Nog iets verder zit er een mooi vogeltje op een paal. Die fotograferen was een heel stuk lastiger, ook vanwege de lichtomstandigheden. Maar ik had al wel door dat dit een bijzondere was. En jawel, een tapuit. Graspiepers zijn echt wel algemene vogels in dit gebied. Maar een tapuit, dat is een ander verhaal. Bij het water aangekomen is er van alles te zien. Zwaluwen, piepers, putters, reigers EN een grote bruine roofvogel. Op mijn camera heb ik een voorgeprogrammeerde stand zitten voor vliegende vogels. Helaas zat er iets niet goed, want het volgsysteem werkte niet. Dus de vogel proberen te vatten in het beeld en dan de camera ‘meeslepen’. Geen mooie foto maar wel herkenbaar genoeg om te determineren: Bruine Kiekendief. En daar heb ik er meerdere van gezien deze ochtend! Heel gaaf dat deze vogel dit gebied heeft ontdekt.

En dan zie ik ineens twee grote donkere ogen mij aankijken, van niet zo heel ver weg. Een reetje die uit de beschutting van het riet komt. Even later plonst ze met grote passen door het slootje dat dus erg ondiep blijkt te zijn. Daar stond ik wel even van te kijken. Ik kom ogen tekort want als ik me omdraai, zie ik heel in de verte hoenderachtige vogels. Ik hoopte op patrijzen maar nee, deze waren te groot daarvoor. Zou wel bijzonder zijn geweest, want het waren er aardig wat. Het gaat om fazanten, ook leuk.

Om mijn rondje af te maken, fiets ik nog richting Wageningen. Lekker rustig daar want op een gegeven moment is de weg afgesloten voor autoverkeer. En terwijl ik heerlijk om me heen aan het kijken ben, zie ik ineens een hele rij patrijzen. Echt waar. Wel 15. Ik sta meteen op de rem en zij in de startblokken om weg te duiken. Maar ik doe natuurlijk niets (behalve foto’s maken) en na een paar minuten doodstil staan, gaat de familie patrijs verder met relaxen. Wat een moment, absurd en bizar.

Bij het natuurhuis zit een torenvalk op een hoogspannings-draad. Kijkt me even aan (wat moet dat daar?!) en vervolgt zijn weg. Dit is een mannetje maar even verderop vliegen en zitten er nog meer soortgenoten. Het is blijkbaar de dag van de grote aantallen.

Er zwermden nogal wat kievitten in de lucht. Een heel aantal streken neer in het water. Maar er zit ook nog iets anders tussen. Het is eigenlijk te ver weg maar ik meen toch echt wel de watersnip te herkennen. Maak wat foto’s om thuis beter te bekijken wat die andere kleine vogels zijn. Wat blijkt… allemaal watersnippen. Er zat een foto bij waar wel minstens 10 exemplaren op te zien waren. Die foto was niet scherp, op onderstaande staan er 5.

Watersnip en kievit

Eigenlijk kan ik bijna niet geloven wat ik allemaal heb gezien vandaag. Gelukkig heb ik bewijsfoto’s, anders zou je misschien denken dat ik ze ‘zie vliegen’ in figuurlijke zin.